Advokati podeljeni između protesta i mirnih pregovora

Ima li razloga za protest posle sporazuma ministarstva i AKS o parnicama?

BankeNovacSrbijaU fokusuVesti

10.6.2021 14:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ima li razloga za protest posle sporazuma ministarstva i AKS o parnicama? Ima li razloga za protest posle sporazuma ministarstva i AKS o parnicama?
Sporazumom sa Ministarstvom pravde od 4. juna je uklonjen razlog za protest i obesmišljen zahtev za povlačenje Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona... Ima li razloga za protest posle sporazuma ministarstva i AKS o parnicama?

Sporazumom sa Ministarstvom pravde od 4. juna je uklonjen razlog za protest i obesmišljen zahtev za povlačenje Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, saopštio je danas Upravni odbor Advokatske komore Srbije (AKS).

Kako su objasnili, AKS se oglasila zbog poziva na društvenim mrežama pojedinih advokata i udruženja građana na protest povodom pomenutog Nacrta.

Upravni odbor smatra da organizovanje protesta nema veze sa tekstom zakona i borbom za prava građana, već da je u funkciji borbe za vlast u komorskim organima.

„Upravni odbor Advokatske komore Srbije ocenjuje ovakvo ponašanje kao neodgovorno prema advokatima koje ima za cilj da advokaturi suzi polje delovanja, ukloni je iz pregovaračkog procesa i uvede u obustavu rada“, navodi se u saopštenju.

Oni su pozvali advokate da pruže podršku Komori u naporima da reši novonastalu situaciju, uz napomenu da će o delovanju radne grupe obaveštavati javnost.

Foto: Rawpixel

Podsetimo, advokati i deo javnosti burno su reagovali na originalni Nacrt tokom javne rasprave, optužbama da građanima uskraćuje pristup raznim pravnim lekovima, ali i da su izmene jedino u interesu bankarskog lobija.

Dok se deo advokata odlučio da protestuje, u dva navrata blokirajući na kratko saobraćaj uz zahtev da se sporni Nacrt povuče iz procedure, AKS je ušla u pregovore sa predlagačem postigavši Sporazum 4. aprila.

Dogovoreno je da izmene i dopune Zakona o parničnom postupku neće ići u dalju proceduru, a Radna grupa će biti proširena tako da polovinu čine predstavnici advokature.

Ne možete zbog jedne vrste masovnih sporova da menjate sistemski zakon“, izjavila je nedavno za Biznis.rs potpredsednica AKS Jasmina Milutinović, i dodala da su najspornije prelazne i završne odredbe Nacrta, koje su praktično predviđale retroaktivnu primenu zakona na započete postupke.

Ali nisu samo advokati podigli glas. Za naš portal je povodom izmena zakona govorio i predsednik Udruženja korisnika finansijskih usluga „Efektiva“ Dejan Gavrilović, koji je izjavio da izmene zakona jedino i nedvosmisleno zastupaju interese bankarskog sektora u Srbiji.

„Imamo postojeći Zakon koji je normalan, smislen i funkcionalan, a država ne želi da pritisne banke da vrate novac koji su pokrale, nego želi da spreči ljude da ih tuže za ono što su im uzele“, izjavio je Gavrilović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...