Da li će sertifikati o vakcinaciji važiti i za druge omiljene destinacije srpskih turista?

Ima nade za koliko-toliko normalnu letnju sezonu

BiznisSrbijaSvetTurizamVesti

11.3.2021 08:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ima nade za koliko-toliko normalnu letnju sezonu Ima nade za koliko-toliko normalnu letnju sezonu
U razgovorima sa ambasadorima Egipta i Kipra u Srbiji, uputili smo zvaničnu inicijativu za prihvatanje digitalnih sertifikata o vakcinaciji za ulazak u ove dve... Ima nade za koliko-toliko normalnu letnju sezonu

U razgovorima sa ambasadorima Egipta i Kipra u Srbiji, uputili smo zvaničnu inicijativu za prihvatanje digitalnih sertifikata o vakcinaciji za ulazak u ove dve zemlje, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

„Razgovori na ovu temu teku u dobrom pravcu i nadam se da ćemo ove godine imati koliko-toliko normalnu sezonu, s obzirom na okolnosti u kojima živimo“, rekao je Seničić za Tanjug.

Foto: Tanjug

Dodao je da očekuje da egipatski ambasador uputi inicijativu svom Ministarstvu inostranih poslova i da u najskorije vreme dobijemo informaciju da li će za vakcinisane građane Srbije taj sertifikat biti dovoljan uslov za ulazak u Egipat. Za one koji nisu vakcinisani, kako je objasnio, ostaje PCR test, koji je moguće uraditi i u Egiptu i u Srbiji.

Seničić je rekao i da isti odgovor očekuje i kada je reč o Kipru, a u vezi sa ovom državom naveo je da se početkom aprila očekuje trilateralni sastanak na ministarskom nivou na kome bi Srbija, Grčka i Kipar, između ostalog trebalo da se dogovore i o detaljima za međusobni prelazak granica ove tri zemlje.

Direktor YUTA je rekao i da je značajno što će grčki ministar turizma Haris Teoharis, kako je najavljeno, 29. marta doći u Srbiju, navodeći njegove reči sa najvećeg međunarodnog sajma turizma, koji se onlajn održava u Berlinu, gde je najavio da će se grčke granice otvoriti 14. maja uz određene uslove i pozvao sve koji žele da dođu u Grčku.

„Nadam se da će i memorandum između Srbije i Grčke biti potpisan i da najzad, možda već početkom aprila, krenemo u prodaju aranžmana za Grčku i u realizaciju zamenskih putovanja koja nam svima već predstavljaju ozbiljan problem“, navodi Seničić.

Istakao je da, ako se prihvate inicijative YUTA kada je reč o Egiptu, Kipru i Grčkoj, možemo očekivati da uz Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Bugarsku, za koju se takođe očekuje da početkom sezone ukinu PCR test, za predstojeću sezonu imamo izbor sličan godinama koje su prethodile koroni.

Izuzetak su Španija i Italija, koje prema rečima Seničića, nažalost ostaju zatvorene do polovine maja. Dodaje i da će turističke agencije pratiti situaciju i ako se ukaže mogućnost nuditi programe i za te destinacije.

Seničić je ocenio da je veoma dobro što je Srbija već pripremila digitalni sertifikat o vakcinaciji.

„Veoma je važno što možemo da na osnovu potvrda koje su svi koji su vakcinisani i revakcinisani dobili, izradimo sertifikat u elektronskom obliku u najbržem mogućem roku“, rekao je on i naveo da se očekuje da Evropska unija vrlo brzo izađe sa zvaničnom formom tog sertifikata.

Foto: Pixabay.com

„To je bitno, jer će kasnije i kod otvaranja drugih evropskih zemalja to biti dovoljan uslov da se tamo može ući bez većih prepreka. To treba da bude motiv i za ljude koji još razmišljaju da li da se vakcinišu, da to urade“.

Najave zvaničnika da bi do početka turističke sezone oko dva miliona ljudi moglo biti revakcinisano, Seničić ocenjuje kao veoma pozitivne i kao tračak nade za turističku privredu i turističke agencije, da će ipak preživeti sve što im se desilo.

Za ulazak u Tursku, od decembra prošle godine obavezan je PCR test, ne stariji od 72 sata, i to čak i za decu stariju od šest godina. Pre toga, ulazak naših građana u Tursku nije bio uslovljen, ali su bile određene mere kojima su osiguravali bezbednost. Ipak, očekuje se da ovog leta Turska bude otvorena za srpske turiste, što je na neki način i najavio Tandžu Bilgič, odlazeći ambasador Turske u Srbiji.

On je izjavio u sredu za RTS da je siguran da će građani Srbije ove godine moći da putuju u Tursku bez PCR testa. „Naš cilj je da ove godine ugostimo što više turista. Više od 10 odsto turske populacije je vakcinisano. To znači da će vakcinacija biti zavšrena do leta. Siguran sam da će građani Srbije ove godine moći da putuju bez PCR testa u Tursku“, rekao je Bilgič.

Zemlje u koje Srbi mogu da putuju

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije nalazi se objava o uslovima putovanja u iniostranstvo, ovo su neke od zemalja i uslovi pod kojima naši građani mogu da borave u njima.

Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza, uz poštovanje zdravstvenih mera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdrvlje Crne Gore.

Državljani Srbije mogu bez ograničenja sa teritorije Srbije da uđu u BiH ili da tranzitiraju, ali ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Foto: Printscreen youtube

U skladu sa odlukom Vlade, od 12.oktobra državljani Srbije mogu da uđu u Severnu Makedoniju bez posedovanja negativnog PCR testa. Istovremeno, u saopštenju Vlade Severne Makedonije se apeluje da se putovanja svedu na minimum i isključivo za neodložne potrebe.

Bez ograničenja državljani Srbije mogu da uđu i u Albaniju ili tranzitiraju. Nema posebnih uslova. Režim ulaska je isti za sva lica bez obzira iz koje zemlje se dolazi u Albaniju.

Državljani Srbije ili lica koja imaju boravak u Srbiji mogu ući u Sloveniju uz obavezni karantin od 10 dana (sa mogućnošću da urade PCR test u Sloveniji i sa negativnim rezultatom se oslobode daljeg karantina) ili uz posedovanje PCR testa, ne stariji od 48 sati, urađen u Srbiji (u jednoj od institucija Srbije sa spiska čiji se testovi priznaju) ili u jednoj od zemalja EU, odnosno Šengenskog prostora.

Države za koje je neohodan PCR test

Državljani Srbije koji u Hrvatsku putuju iz turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga (npr. lečenje, smrtni slučaj, vlasnici nekretnina u Hrvatskoj i dr.) ili drugih ličnih neodložnih razloga mogu ući u Hrvatsku uz negativni PCR test, ne stariji od 48 sati ili PCR testiranjem po dolasku u Hrvatsku uz obaveznu samoizolaciju do dobijanja negativnog nalaza. Za lica u tranzitu nije potreban test, ali je neophodan dokaz da je odobren ulazak u sledeću zemlju. Tranzit ne sme biti duži od 12 sati.

Državljani Srbije mogu da uđu u Bugarsku. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Samo za tranzit kroz Bugarsku nije potreban test.

Za ulazak ili tranzit kroz Ujedinjeno Kraljevstvo naši građani moraju imati validnu vizu. Sva lica koja dolaze iz inostranstva, uključujući britanske državljane, prilikom ulaska u Englesku avionom, brodom ili vozom moraju posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. U suprotnom je predviđena kazna od 500 funti. Pri ulasku u Ujedinjeno Kraljevstvo neophodno je da se elektronskim putem unapred popuni formular za praćenje kretanja – Passenger Locator Form (https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk).

Državljani Srbije mogu da uđu u Slovačku. Pre ulaska na teritoriju Slovačke neophodno je registrovati se preklo sledećeg linka: http://korona.gov.sk/ehranica. Osobe koje dolaze avionom potrebno je da popune i formular koji se može naći u sledećem linku: http://www.mindop.sk/covid.

Državljani Srbije mogu da uđu na Kubu, a od 1. januara 2021. neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku na Kubu, na svim međunarodnim aerodromima, putnici se dodatno podvrgavaju PCR testu (cena testa 35 evra), nakon čega sledi obavezan karantin na adresi predviđenog boravka, do dobijanja rezultata testa (do 3 dana).

Foto: Pixabay.com

Državljani Srbije mogu ući u Gruziju ukoliko prilikom ulaska pruže na uvid dokumenta koja potvrđuju da su primljene obe doze bilo koje od postojećih vakcina protiv virusa Covid-19.

Državljani Srbije, kao i ostali strani državljani, mogu da uđu na Maldive. Od 10. septembra je neophodno da strani državljani poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Državljani Srbije mogu ući u Rusku Federaciju isključivo direktnim letom na relaciji Beograd – Moskva preko avio kompanija Air Serbia i Aeroflot. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Državljani Srbije mogu da uđu u Dominikansku Republiku. Neophodan je negativan test.

Državljani Srbije mogu da uđu u Katar uz prethodno dobijenu dozvolu preko „Qatar Portal“. Po dolasku, obavezno je testiranje na aerodomu Hamad, nakon čega sledi jednonedeljni karantin u hotelu.

Državljani Srbije mogu da uđu na Jamajku. Pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sledećem sajtu: www.visitjamaica.com

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...