Najviši nivo u protekla tri meseca

Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 porastao dva odsto

BerzaInvesticijeNovacSrbijaVesti

18.9.2023 13:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 porastao dva odsto Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 porastao dva odsto
Indeks najlikvidnijih akcija, Beleks15, na Beogradskoj berzi skočio je protekle nedelje dva odsto, na 905,6 poena, što je najviši nivo u protekla tri meseca,... Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 porastao dva odsto

Indeks najlikvidnijih akcija, Beleks15, na Beogradskoj berzi skočio je protekle nedelje dva odsto, na 905,6 poena, što je najviši nivo u protekla tri meseca, saopštila je brokerska kuća Momentum Securities.

Ukupan promet u trgovanju iznosio je, kako je navedeno, 151,9 miliona dinara (1,3 miliona evra), prenosi Beta.

Najviše se trgovalo akcijama Naftne industrije Srbije (NIS), uglavnom po ceni od 730 dinara, a vrednost prometa iznosila je 20,6 miliona dinara.

Cena sirove nafte protekle sedmice porasla je za oko četiri odsto, pa je nafta tipa Brent koštala iznad 94 dolara po barelu, što je desetomesečni maksimum. Taj zamajac za poslovne rezultate biće donekle neutralisan višim akcizama za oko osam odsto, koje će stupiti na snagu od 1. oktobra.

Akcije Dunav osiguranja blago su porasle, na 989 dinara, uz promet od 3,5 miliona dinara.

Uzlazni trend su imale akcije Messer Tehnogasa koje su prodavane po ceni od  17.200 dinara, ali je promet bio svega 0,7 miliona dinara. Te akcije su za sedam dana skočile 6,8 odsto, a za poslednjih mesec dana oko 30 odsto.

Cena prioritetne akcije kompanije Philip Morris porasla je 4,2 odsto, na 7.785 dinara, a u protekli utorak su izjednačile istorijski maksimum od 7.800 dinara. Vlasnici tih hartija dobili su ove godine dividendu od 588,3 dinara po akciji, što je prinos od 7,6 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...