najviše se trgovalo akcijama NIS-a

Beleks15 porastao dva odsto

BerzaNovacSrbija

6.3.2023 16:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Beleks15 porastao dva odsto Beleks15 porastao dva odsto
Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi Beleks15 porastao je prošle nedelje skoro dva odsto na 891,5 poena, a od početka godine veći je osam... Beleks15 porastao dva odsto

Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi Beleks15 porastao je prošle nedelje skoro dva odsto na 891,5 poena, a od početka godine veći je osam odsto, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

„Domaće tržište akcija poraslo je prošle nedelje dva odsto, a prometom je dominirala akcija Naftne industrije Srbije (NIS). Ukupan promet na tržištu neznatno je porastao u odnosu na prethodnu sedmicu i iznosio je 117,6 miliona dinara ili milion evra“, navedeno je u saopštenju.

Promet akcijom NIS-a je iznosio 69,2 miliona dinara, uz rast cene od 1,5 odsto na 759 dinara.

Višenedeljni trend rasta NIS-ovih akcija doneo je povećane prometa na toj hartiji koji je u tekućoj godini četiri-pet puta veći u odnosu na 2022. godinu.

Investiciona javnost i dalje licitira o visini očekivane ovogodišnje dividende NIS-a, a visoki državni zvaničnici su ostali neodredjeni po pitanju očekivanja u raspodeli prošlogodišnje rekordne dobiti.

Drugu nedelju zaredom akcija Messer Tehnogasa, bila je među prometnijim papirima, ovaj put uz pad cene od 1,2 odsto na 13.140 dinara. Ukupan promet u trgovanju tom akcijom iznosio je 8,1 milion dinara.

Akcija Aerodroma Nikola Tesla porasla je skoro dva odsto, na 1.839 dinara uz realizaciju od 6,5 miliona dinara, dok je Dunav osiguranje (DNOS) bez velike cenovne promene registrovalo promet od oko pet miliona dinara.

Od akcija iz indeksne korpe veliki skok od 25,7 odsto, na 440 dinara registrovao je Energoprojekt holding, ali uz minoran promet. Ova hartija, koja se među prvima pojavila na Beogradskoj berzi i dugo spadala u važnije papire, nakon preuzimanja, tavori na tržištu uz udeo u indeksnoj korpi od svega 2,2 odsto.

 • SUNCOKRET

  6.3.2023 #1 Author

  Akcije firmi koje se bave prometom energije su uvek atraktivne za kupoprodaju pq me ovo ne čudi.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.