Ove nedelje negativni trendovi na Produktnoj berzi

Pad cena i prometa pšenice, kukuruza i soje

AgrobiznisBerzaBiznisSrbija

3.3.2023 14:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Pad cena i prometa pšenice, kukuruza i soje Pad cena i prometa pšenice, kukuruza i soje
Veća aktivnost učesnika i na strani ponude i na strani tražnje ove nedelje nije dovela do većeg obima trgovanja na Produtknoj berzi u Novom... Pad cena i prometa pšenice, kukuruza i soje

Veća aktivnost učesnika i na strani ponude i na strani tražnje ove nedelje nije dovela do većeg obima trgovanja na Produtknoj berzi u Novom Sadu. Ukupno je za sedam dana prometovano 2.474 tone robe,  finansijske vrednosti 87.174.987, što predstavlja sedmični pad od 39,6 odsto.

Drugu nedelju zaredom, kukuruz je bio najdominantnija kultura u trgovanju na jedinoj robnoj berzi u našoj zemlji, sa 1.500 tona. Najviša cena zabeležena je početkom nedelje na 29,50 din/kg bez PDV-a, da bi cena krajem nedelje iznosila 26,80 din/kg bez PDV-a (29,48 din/kg sa PDV-om). Ponderisana cena iznosila je 27,90 din/kg bez PDV-a, što je pad od 3,9 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Viša cena pšenice na domaćem tržištu u odnosu na zemlje iz regiona i dalje sprečava veći plasman naše robe na strana tržišta. U strukturi kupaca našli su se mlinovi i trgovci, a cena se kretala u opsegu od 27,50 din/kg bez PDV-a do 30,50 din/kg bez PDV-a, uz ponderisanu cenu od 29,13 din/kg bez PDV-a i negativan cenovni trend od 1,9 odsto.

Na tržištu soje zabeležena je trgovina manjim količinama, po jedinstvenoj ceni od 64,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. U odnosu na prethodnu zaključenu cenu, i vrednost soje beleži pad, i to za 3,7 odsto.  

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...