Moskva optužila Zapad za propast sporazuma o žitu

Hrana ne stiže u najsiromašnije zemlje

SvetVesti

3.3.2023 11:14 Autor: Vladimir Jokanović 7

Hrana ne stiže u najsiromašnije zemlje Hrana ne stiže u najsiromašnije zemlje
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ukazalo je u raspravi o produženju uslova sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine na neispunjavanje postojećeg dogovora. Ministarstvo je istaklo... Hrana ne stiže u najsiromašnije zemlje

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ukazalo je u raspravi o produženju uslova sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine na neispunjavanje postojećeg dogovora. Ministarstvo je istaklo da se većina izvezenog ukrajinskog žita ne šalje u najsiromašnije zemlje, a da snabdevanje ruskim poljoprivrednim proizvodima još nije sprovedeno.

Moskva je optužila Zapad da je „zakopao“ dogovor o izvozu žita, pozivajući zapadne zemlje da „prestanu da igraju na kartu hrane“, prenosi Komersant. Sporazum o žitu sklopljen je između Rusije i Ukrajine u julu prošle godine uz učešće Turske i UN. Tom prilikom potpisan je i memorandum između Moskve i UN o izvozu ruskih đubriva i poljoprivrednih proizvoda.

Sporazum je u novembru automatski produžen na 120 dana do marta. Iz poruke ruskog Ministarstva spoljnih poslova proizilazi da se osam meseci nakon sklapanja sporazuma obavlja samo jedan njegov deo, izvoz ukrajinske hrane. Od 1. avgusta prošle godine, prema podacima Moskve, od 23 miliona tona proizvoda iz Ukrajine, 47 odsto je otišlo u zemlje EU, 34 odsto u zemlje sa višim srednjim prihodima i 2,6 odsto u najsiromašnije zemlje.

Rusko Ministarstvo saopštilo je da je Ukrajina blokrirala rad amonijačkog gasovoda Toljati – Odesa. Moskva navodi da Ukrajina i Zapad nisu zabrinuti što kao rezultat ovakvih uticaja na svetsko tržište nije isporučeno 2,5 miliona tona sirovina, dovoljno za proizvodnju sedam miliona tona đubriva za snabdevanje hranom 200 miliona ljudi.

„Prinuđeni smo da konstatujemo da paket sporazuma koje su predložile UN i koji je potpisan u Istanbulu 22. jula 2022. godine ne funkcioniše. Glavni problem je sabotaža zapadnih zemalja u implementaciji Memoranduma Rusija-UN. Očigledno je da Amerikanci i Evropljani ne mare ni za potrebe zemalja u nevolji ni za napore UN, koje dugo i uporno pokušavaju da pretvore u poslušno oružje za služenje svojim političkim ciljevima“, saopštilo je rusko Ministarstvo.

  • GOCA BG

    3.3.2023 #1 Author

    Nazalost,hrana koja je najpotrebnija ne stize,trpi narod zbog politike…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    4.3.2023 #2 Author

    Najviše su pogođeni najsiromasniji. Velike sile se igraju rata preko nedužnog stanovnistva

    Odgovori

  • TATJANA

    4.3.2023 #3 Author

    Nekome nije bitno ni to što hrana ne stize

    Odgovori

  • Moon

    4.3.2023 #4 Author

    Na zalost, sirotinja.. Koga to zanima.. Strasno

    Odgovori

  • Lelica

    5.3.2023 #5 Author

    Onima kojima je najpotrebnije ne stize.

    Odgovori

  • LUKA

    5.3.2023 #6 Author

    Kao i uvek sve po jadnom narodu

    Odgovori

  • TATJANA

    7.3.2023 #7 Author

    Zna se i ko je kriv za to

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...