Nastavak pražnjenja tržišta daljim delistiranjem kompanija

Beogradska berza završila 2022. u plusu, ali promet akcija najmanji za 20 godina

BerzaNovacSrbija

30.12.2022 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Beogradska berza završila 2022. u plusu, ali promet akcija najmanji za 20 godina Beogradska berza završila 2022. u plusu, ali promet akcija najmanji za 20 godina
Domaće tržište akcija, Beogradska berza, zaključila je 2022. godinu sa nevelikim plusom od pola procenta, nadmašivši većinu regionalnih, ali i glavne svetske berzanske indekse,... Beogradska berza završila 2022. u plusu, ali promet akcija najmanji za 20 godina

Domaće tržište akcija, Beogradska berza, zaključila je 2022. godinu sa nevelikim plusom od pola procenta, nadmašivši većinu regionalnih, ali i glavne svetske berzanske indekse, međutim taj rezultat je ostao u senci odumiranja likvidnosti jer je promet akcija, mimo blok transakcija, zabeležio višegodišnji negativan rekord, saopštila je u petak brokerska kuća Momentum Securities.

Oseka prometa u ovoj godini, koji je bez blok transakcija, iznosio svega 30,2 miliona evra je, kako je navedeno, najmanji promet na domaćem tržištu akcija još od obnove berzanskog poslovanja, pre dvadesetak godina.

„Nastavak pražnjenja tržišta daljim delistiranjem kompanija, odsustvo krupnih portfeljnih investitora i slabija aktivnost domaćih penzionih fondova zacementirali su godinama loše poslovanje Beogradske berze“, naveo je Momentum, sumirajući rezultate rada Beogradske berze u ovoj godini, prenela je Beta.

Dodaje se da je bilo i očekivano da Komercijalna banka ove godine napusti berzansko tržište, nakon krajnje konsolidacije vlasništva, dok je na istom putu još jedna članica indeksne korpe, Alfa plam.

Akcija Dunav osiguranja je bila ubedljivo najprometnija hartija u 2022, nakon što su novom emisijom podeljene besplatne akcije bivšim i sadašnjim radnicima kompanije.

Nakon sprovedene konverzije društvenog kapitala, država je zadržala udeo u toj kompaniji od oko 80 odsto, dok ostatak čine radnici Dunava i portfeljni investitori. Velika ponuda akcija koja je zapljusnula tržište u aprilu oborila je vrednost akcije Dunava 54 odsto na godišnjem nivou, a ovom padu doprinos su dali i slabi polugodišnji rezultati kompanije koji su ugrozili isplatu visoke dividende u narednoj godini.

Foto: Pixabay.com

Naftna industrija Srbije (NIS) ostavlja iza sebe izuzetnu poslovnu godinu u kojoj će ostvariti profit koji daleko prevazilazi rekordne rezultate iz perioda 2013-2014. godine, pre izbijanja naftne krize.

„Očekuje se da bi kompanija, nakon veoma uspešnih prvih devet meseci, mogla godinu da završi sa profitom od oko 700 miliona evra u odnosu na aktuelnu tržišnu vrednost od 930-940 miliona evra. Akcije NIS-a neznatno su porasle nakon objave rezultata za treći kvartal, dok o cenovnom nivou ove akcije najbolje govori činjenica da se trguje na očekivanom dividendnom prinosu od 19-20 odsto“, naveo je Momentum.

Dodaje se da su na globalnom nivou naftne kompanije bile apsolutni dobitnici u 2022, dok akcionari NIS-a i dalje čekaju neko svoje „zlatno doba“.

Očekivana konsolidacija vlasništva Komercijalne banke donela je, kako je navedeno, još jedan korporativni skandal kojima Beogradska berza nije oskudevala u protekle dve decenije.

Većinski vlasnik Komercijalne, slovenački NLB, nakon uspešne ponude za preuzimanje, sproveo je prinudni otkup običnih akcija u skladu sa regulativom po knjigovodstvenoj vrednosti, dok su vlasnici prioritetnih akcija isplaćeni po četiri puta nižoj nominalnoj vrednosti od 1.000 dinara.

Ovu odluku odobrila je, kako je navedeno, Skupština akcionara, glasovima NLB-a, a oštećeni akcionari moraće pred sudom da dokažu ono što je i korporativnim laicima jasno da sve emitovane akcije moraju imati istu knjigovodstvenu vrednost.

Obveznice restitucije stigle na tržište, pa će se od januara 2023. godine na berzanskom tržištu kotirati nova vrsta državnih obveznica, emitovanih radi izmirenja obeštećenja za nezakonito oduzetu imovinu posle Drugog svetskog rata.

U godini u kojoj je došlo do značajnog rasta prinosa na dužničkim hartijama, ove hartije su, kako je istaknuto, pobudile interesovanje ulagača, međutim glavni problem ostao je na strani ponude s obzirom da su emisije veoma male i rascepkane na veliki broj vlasnika.

„Državne obveznice, generalno, činile su i ove godine gro prometa na Beogradskoj berzi, ali i ove hartije nikada nisu postigle veći nivo likvidnosti s obzirom da berza nije jedino tržište na kome se trguju, a nije značajnije povećan ni broj tržišnih učesnika“, naveo je Momentum.

  • Iva

    30.12.2022 #1 Author

    Knjigovodstvo je kljuc uspeha

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...