Među akcionarima Berze su banke u stečaju i bivši deo imperije Karić

Beogradska berza planira povećanje osnovnog kapitala kroz izdavanje akcija

Srbija

19.12.2023 13:41 Autor: Milica Rilak 3

Beogradska berza planira povećanje osnovnog kapitala kroz izdavanje akcija Beogradska berza planira povećanje osnovnog kapitala kroz izdavanje akcija
Beogradska berza zakazala je vanrednu Skupštinu Berze za 25. decembar, a na dnevnom redu je i donošenje Odluke o izdavanju običnih akcija Beogradske berze... Beogradska berza planira povećanje osnovnog kapitala kroz izdavanje akcija

Beogradska berza zakazala je vanrednu Skupštinu Berze za 25. decembar, a na dnevnom redu je i donošenje Odluke o izdavanju običnih akcija Beogradske berze a.d. Beograd radi povećanja osnovnog kapitala novim ulozima.

Vanredna 38. sednica Skupštine Beogradske berze održaće se sledećeg ponedeljka u njenom sedištu – u zgradi u novobeogradskoj ulici Omladinskih brigada sa početkom u 10 časova.

Skupštinu Berze, inače, čine predstavnici akcionara Berze i oni odlučuju dvotrećinskom većinom glasova prisutnih akcionara o povećanju i smanjenju osnovnog kapitala, statusnim promenama, izboru i opozivu članova Upravnog odbora, predsednika i članova Nadzornog odbora, revizora i likvidatora, promeni oblika i prestanku Berze i raspodeli dobiti.

Ovoga puta, međutim, u pozivu je navedeno da izglasavanje Odluke o izdavanju običnih akcija radi povećanja osnovnog kapitala zahteva podršku tri četvrtine prisutnih akcionara.

Lista akcionara Beogradske berze više je nego interesantna. Najveći udeo u vlasništvu pripada Republici Srbiji, koja poseduje 51,71 odsto akcija. Još 12,98 odsto akcija pripada Beogradskoj banci u stečaju, dok 10,34 odsto akcija pripada još jednoj banci u stečaju – Beobanci.

Četvrti po veličini akcionar, sa 10,24 odsto akcija je Atinska berza (Athex), koja je u vlasničku strukturu Beogradske berze ušla 2021. godine „kako bi zajednički iskoristile poslovne mogućnosti u eri ubrzane globalizacije“.

Spisak akcionara se još ne završava. Još 4,1 odsto poseduje Banka Poštanska štedionica, dok se 2,88 odsto kapitala Berze nalazi kod Dunav osiguranja.

Laptopovi
Foto: Shutterstock

Sedmi po veličini akcionar Berze je Mobtel – PTT koji poseduje 2,16 odsto akcija, a na portalu te kompanije stoji da se radi o privrednom društvu koje je pravni sledbenik preduzeća Mobilne telekomunikacije „Srbija“ BK-PTT (Mobtel), osnovanog 1994. godine, ugovorom Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija“ i Sistema Braća Karić „BK-Trade“ iz Moskve.

„Nakon prodaje 063 i 062 GSM mreže 2006. godine na javnoj aukciji norveškom Telenoru, Ugovorom o prodaji i prenosu udela na koji je Vlada Republike Srbije dala saglasnost 12. jula 2007. godine, Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija“ postalo je jedini vlasnik Društva“, stoji na portalu Mobtela-PTT.

Danas se PTT saobraćaja Srbija zove jednostavnije – Javno preduzeće Pošta Srbije, i dalje je jedini vlasnik Mobtela-PTT.

Ostali vlasnici Beogradske berze su Nova Agrobanka u stečaju sa 1,92 odsto akcija, kao i Razvojna banka i Univerzal banka u stečaju sa po 0,96 odsto akcija.

Jedino fizičko lice među suvlasnicima Beogradske berze je Branislav Ćosić, koji poseduje jedan odsto, odnosno 42 komada akcija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...