Biznis.rs saznaje: emisiona vrednost nove akcije Berze 48.811 dinara

Beogradska berza izdaje nove akcije kako bi povećala osnovni kapital – ali mogu da ih kupe samo postojeći akcionari

BerzaInvesticijeIzdvajamoSrbija

30.1.2024 15:11 Autor: Milica Rilak 8

Beogradska berza izdaje nove akcije kako bi povećala osnovni kapital – ali mogu da ih kupe samo postojeći akcionari Beogradska berza izdaje nove akcije kako bi povećala osnovni kapital – ali mogu da ih kupe samo postojeći akcionari
Beogradska berza održala je vanrednu sednicu Skupštine na kojoj je usvojila Odluku o izdavanju običnih akcija radi povećanja osnovnog kapitala novim ulozima. Prema toj... Beogradska berza izdaje nove akcije kako bi povećala osnovni kapital – ali mogu da ih kupe samo postojeći akcionari

Beogradska berza održala je vanrednu sednicu Skupštine na kojoj je usvojila Odluku o izdavanju običnih akcija radi povećanja osnovnog kapitala novim ulozima.

Prema toj odluci, Beogradska berza emitovaće 9.287 komada akcija nominalne vrednosti 30.200 dinara, dok im je emisiona cena 48.811 dinara, saznaje Biznis.rs uvidom u dokumentaciju Berze. Rok za upis i uplatu novih akcija, koje mogu da kupe samo postojeći akcionari, ističe 26. februara.

O vanrednoj sednici skupštine Berze pisali smo u decembru 2023. godine, kada smo objavili da je akcionarima predloženo da 25. decembra izglasaju Odluku o izdavanju običnih akcija radi povećanja osnovnog kapitala, za šta je bila potrebna podrška tri četvrtine prisutnih akcionara.

To se, kako svedoče dokumenta objavljena po završetku sednice, i desilo.

Berza je svojim akcionarima uputila obaveštenje u kome ističe da je na skupštini odlučeno da osnovni kapital tog privrednog društva, koji trenutno iznosi 125,63 miliona dinara ili nešto više od milion i po evra, bude povećan iz sredstava dobijenih prodajom novih akcija.

U tu svrhu, Berza će izdati 9.287 komada novih akcija, nominalne vrednosti 30.200 dinara i po emisionoj ceni od 48.811 dinara. Ukupna vrednost nove emisije je 280,47 miliona dinara nominalno, odnosno 453,3 miliona dinara računato prema emisionoj ceni.

U odluci usvojenoj na decembarskoj skupštini Berze stoji da je emisionu cenu utvrdila revizorsko-konsultantska kuća Ernst&Young, i to na osnovu ažurirane procene vrednosti akcija na dan 30. septembar 2023. godine.

Izvor: crhov.rs

Emisiona cena je i tržišna vrednost akcija tog društva, koje nema status javnog akcionarskog društva. To znači da se radi o akcionarskom društvu koje akcije izdaje samo svojim osnivačima ili ograničenom broju drugih lica.

U slučaju Beogradske berze to znači da su akcije koje se izdaju namenjene postojećim akcionarima, srazmerno njihovom učešću u kapitalu.

„Pravo prečeg upisa imaju akcionari koji su upisani u evidenciju Centralnog registra hartija od vrednosti, srazmerno broju u celosti upisanih običnih akcija u odnosu na ukupan broj akcija koje poseduju“, stoji u odluci i obaveštenju akcionarima upućenom posle vanredne sednice skupštine.

Najveći udeo u vlasništvu nad Berzom pripada Republici Srbiji, koja poseduje 51,71 odsto akcija. Još 12,98 odsto akcija pripada Beogradskoj banci u stečaju, dok 10,34 odsto akcija pripada još jednoj banci u stečaju – Beobanci.

Četvrti po veličini akcionar, sa 10,24 odsto akcija je Atinska berza (Athex), koja je u vlasničku strukturu Beogradske berze ušla 2021. godine „kako bi zajednički iskoristile poslovne mogućnosti u eri ubrzane globalizacije“.

Još 4,1 odsto poseduje Banka Poštanska štedionica, dok se 2,88 odsto kapitala Berze nalazi kod Dunav osiguranja. Akcionar Berze je,između ostalih, i kompanija Mobtel – PTT sa 2,16 odsto akcija, inače pravni sledbenik preduzeća Mobilne telekomunikacije „Srbija“ BK-PTT (Mobtel), osnovanog 1994. godine, ugovorom Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija“ i Sistema Braća Karić „BK-Trade“ iz Moskve.

  • Kata

    30.1.2024 #1 Author

    Divno

    Odgovori

  • SENSEI

    31.1.2024 #2 Author

    Malo više su iskomplikovali ovu situaciju sa berzama

    Odgovori

  • Roka

    31.1.2024 #3 Author

    Ovo nije berza … ovo je budževina !!!!!

    Odgovori

  • Faith

    31.1.2024 #5 Author

    Berze su bas nesigurne

    Odgovori

  • SUNCICA

    31.1.2024 #6 Author

    NA berzama uvek nestabilno

    Odgovori

  • MARAMACA

    1.2.2024 #7 Author

    Bravo,bravo

    Odgovori

  • Mila

    13.2.2024 #8 Author

    Koji je cilj , tolikoj niskoj vrednosti akcija „Dunav,“osiguranje.Dobro posluje,dobar kapital u svim vidovima imovine…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...