Član Nadzornog odbora Berze iz Atine boravio u Beogradu

Beogradska i Atinska berza razmatraju prilike za dodatne vidove saradnje

BerzaSrbija

1.2.2024 09:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Beogradska i Atinska berza razmatraju prilike za dodatne vidove saradnje Beogradska i Atinska berza razmatraju prilike za dodatne vidove saradnje
Direktor Beogradske berze Ivan Leposavić sastao se sa Andreasom Daskalakisom, direktorom odeljenja za nova tržišta i međunarodni poslovni razvoj Athex Exchange Group, kompanije koja... Beogradska i Atinska berza razmatraju prilike za dodatne vidove saradnje

Direktor Beogradske berze Ivan Leposavić sastao se sa Andreasom Daskalakisom, direktorom odeljenja za nova tržišta i međunarodni poslovni razvoj Athex Exchange Group, kompanije koja je vlasnik Atinske berze.

Atinska berza suvlasnik je Beogradske berze sa 10,24 odsto učešća u kapitalu, a Daskalakis je i član Nadzornog odbora naše Berze.

„Istražili smo uzbudljive mogućnosti za dalju saradnju i nove zajedničke inicijative sa našim cenjenim partnerima iz Grčke“, saopštila je Beogradska berza putem zvaničnog LinkedIn profila posle sastanka koji je održan u sredu, 31. januara.

Podsetimo da smo već objavili da je Beogradska berza na vanrednoj sednici Skupštine u decembru donela odluku o izdavanju običnih akcija radi povećanja osnovnog kapitala novim ulozima.

Prema toj odluci, Beogradska berza emitovaće 9.287 komada akcija nominalne vrednosti 30.200 dinara, dok im je emisiona cena 48.811 dinara.

Rok za upis i uplatu novih akcija, koje mogu da kupe samo postojeći akcionari, ističe 26. februara.

Atinska berza (Athex) je četvrti po veličini akcionar Beogradske berze sa 10,24 odsto akcija. U vlasničku strukturu našeg tržišta kapitala ušla je 2021. godine „kako bi zajednički iskoristile poslovne mogućnosti u eri ubrzane globalizacije“.

Najveći udeo u vlasništvu nad Berzom pripada Republici Srbiji, koja poseduje 51,71 odsto akcija. Još 12,98 odsto akcija pripada Beogradskoj banci u stečaju, dok 10,34 odsto akcija pripada Beobanci u stečaju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...