Akcije kompanije Venky skočile 8,5 odsto

Indija i UAE obnavljaju trgovinski sporazum o uvozu živinarskih proizvoda

AgrobiznisBiznisBolji posaoSvetVesti

28.12.2021 18:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indija i UAE obnavljaju trgovinski sporazum o uvozu živinarskih proizvoda Indija i UAE obnavljaju trgovinski sporazum o uvozu živinarskih proizvoda
Akcije kompanije za živinarsku proizvodnju Venky iz Indije porasle su nakon saopštenja da će Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) početi ponovo da uvoze živinarskih proizvoda... Indija i UAE obnavljaju trgovinski sporazum o uvozu živinarskih proizvoda

Akcije kompanije za živinarsku proizvodnju Venky iz Indije porasle su nakon saopštenja da će Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) početi ponovo da uvoze živinarskih proizvoda sa ovog potkontinenta.

Kako izveštava The Economic Times, UAE će zaključiti nabavke jaja za konzumiranje i izvođenje pilića, kao i dan starih pilića sa dve farme u jugoistočnoj indijskoj državi Tamil Nadu.

Vlasti UAE odlučile su da ukinu zabranu koja je trajala skoro pet godina nakon što ih je indijska administracija uverila da će izvoznici poštovati norme biološke bezbednosti koje je postavila Svetska organizacija za zdravlje životinja, kako bi smanjili rizik od infekcije ptičjim gripom.

Akcije kompanije Venky porasle su 8,5 odsto, na indijskoj Nacionalnoj berzi, pa se sada prodaju po ceni od 2.720 rupija (36,42 dolara).

Kompanija je deo VH grupe sa sedištem u Puniju, koja pokriva širok spektar živinarske industrije od čistog uzgoja do komercijalnog uzgoja po ugovoru. Firma je takođe četvrti najveći svetski proizvođač jaja bez patogena koja se isporučuju proizvođačima vakcina, što je uobičajeni medijum za uzgoj virusa za istraživanje.

Tržišna kapitalizacija kompanije Venky je negde oko 37,8 milijardi rupija (oko 506 miliona dolara) na Nacionalnoj berzi, na kojoj su neke od akcija u toku ove godine skočile skoro 51 odsto.

UAE i Indija trenutno razmatraju sklapanje važnog trgovinskog sporazuma. UAE je treći najveći trgovinski partner Indije, sa bilateralnim trgovanjem u 2019-2020. godini od 59 milijardi dolara. Obe strane se nadaju da će napredovati i kada je u pitanju sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, koji su potpisale 2017. godine.

Ovaj dogovor će kreirati nova radna mesta, čime će se podići životni standard i obezbediti nove socijalne i ekonomske prilike i za jednu i za drugu naciju, navodi se u saopštenju indijskog Ministarstva trgovine.

Novi ugovor, koji će biti ozvaničen početkom 2022. godine, poboljšaće bilateralnu trgovinu dobara i dovesti je na nivo od 100 milijardi dolara u narednih pet godina, kao i rast trgovine uslugama, za koji se očekuje da će dostići 15 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...