mere za ublažavanje rasta cena na domaćem tržištu

Indija ograničava izvoz pirinča

AgrobiznisBiznisSvetVesti

10.9.2022 15:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 27

Indija ograničava izvoz pirinča Indija ograničava izvoz pirinča
Indija je zabranila izvoz lomljenog pirinča i uvela izvoznu carinu od 20 odsto za druge vrste te žitarice, kako bi osigurala snabdevanje građana i... Indija ograničava izvoz pirinča

Indija je zabranila izvoz lomljenog pirinča i uvela izvoznu carinu od 20 odsto za druge vrste te žitarice, kako bi osigurala snabdevanje građana i ublažila rast cena na domaćem tržištu izazvan manje zasejanim površinama usled slabih monsunskih kiša.

Indija je najveći izvoznik pirinča u svetu i prodaje ga u više od 150 zemalja, pa će smanjene isporuke pojačati pritisak na cene hrane, koje već rastu zbog suše i ruskog rata u Ukrajini.

Količina padavina ispod proseka u glavnim indijskim regijama koje proizvode pirinač, kao što su Zapadni Bengal, Bihar i Uttar Pradesh, podstakla je zabrinutost za proizvodnju, prenosi Mina. Indija je ove godine već zabranila izvoz pšenice i ograničila isporuke šećera.

Nju Delhi je u četvrtak potpuno zabranio izvoz lomljenog pirinča, koju je grupa siromašnih afričkih zemalja, poput Senegala i Džibutija, uvozila za potrebe ljudske prehrane.

Najveći je kupac bila Kina, koja je prošle godine uvezla od 1,1 miliona tona, a uglavnom ga koristi za stočnu hranu.

Vlada je uvela i carinu od 20 odsto na izvoz drugih vrsta pirinač, uz izuzetak delimično kuvane i basmati pirinča.

Kontejneri za transport
Foto: Unsplash.com

„Carine će uticati na beli i smeđi pirinač, koje čine više od 60 odsto indijskog izvoza“, rekao je predsednik Udruženja izvoznika All India, Krišna Rao (Krishna Rao).

Indija čini više od 40 odsto globalnog izvoza pirinča, a konkurencija su joj Tajland, Vijetnam, Pakistan i Mijanmar.

„Indijski bi izvoz zbog carina u narednim mesecima mogao pasti najmanje 25 odsto“, rekao je izvršni direktor najvećeg indijskog izvoznika pirinča Satjam Balaje Himanšu Agarval (Satyam Balajee Himanshu Agarwal).

Izvoznici žele da vlada osigura neke olakšice za već potpisane izvozne ugovore.

Indijski izvoz pirinča dostigao je rekordnih 21,5 miliona tona prošle godine, više od iduće četiri najveće svetske izvoznice žitarica zajedno – Tajlanda, Vijetnama, Pakistana i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

„Indija je do sada bila daleko najjeftiniji dobavljač pirinča i to je u određenoj meri zaštitilo afričke zemlje, poput Nigerije, Benina i Kameruna, od poskupljenja pšenice i kukuruza“, rekao je neimenovani mumbajski trgovac iz globalne trgovačke kompanije.

On je dodao da su do sada rasle cene svih poljoprivrednih proizvoda, osim pirinča, a sada im se pridružila i ona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...