Ekonomski oporavak od pandemije

BDP Indije porastao za 13,5 odsto u drugom kvartalu

SvetVesti

1.9.2022 10:14 Autor: Vladimir Jokanović 2

BDP Indije porastao za 13,5 odsto u drugom kvartalu BDP Indije porastao za 13,5 odsto u drugom kvartalu
Indija je prijavila međugodišnji rast BDP-a od 13,5 odsto u drugom kvartalu tekuće godine, što odražava oporavak treće po veličini azijske ekonomije nakon teškog... BDP Indije porastao za 13,5 odsto u drugom kvartalu

Indija je prijavila međugodišnji rast BDP-a od 13,5 odsto u drugom kvartalu tekuće godine, što odražava oporavak treće po veličini azijske ekonomije nakon teškog pada pre godinu dana usled pandemije korona virusa.

Rast je bio manji od procene Rezervne banke Indije, koja je u avgustu saopštila da očekuje stopu rasta BDP-a za 16,2 odsto u periodu od aprila do juna, prenosi Financial Times. Ekonomisti koji su učestvovali u anketi agencije Reuters, predviđali su rast od 15,2 odsto.

Indijska ekonomija oporavila se od pandemije, ali sada se suočava sa inflatornim pritiscima zbog rasta cena energenata, namirnica i drugih roba, naročito nakon što je u februaru eskalirao sukob u Ukrajini.

Centralna banka povećala je u avgustu svoju glavnu kreditnu stopu za 50 baznih poena na 5,4 odsto, što je bilo treće povećanje kamatne stope u tekućoj godini. Banka je u tom periodu povećala kamatne stope za ukupno 140 baznih poena. Inflacija u Indiji dostigla je oko sedam odsto, što je više od ciljanih dva do šest odsto.

Moody’s Investors Service prognozira da će rast indijskog BDP-a biti oko 7,7 odsto u tekućoj godini, dok će u 2023. usporiti na 5,2 procenta, prenosi Mint. Rastuće kamatne stope, monsuni i usporavanje globalnog rasta mogli bi postepeno da umanje ekonomski zamah Indije, ocenjuje Moody’s.

  • GOCA BG

    4.9.2022 #1 Author

    Napokon je krenuo oporavak kod njih…

    Odgovori

  • MAJALG

    4.9.2022 #2 Author

    Izuzetno jaka ekonomija i verujem da ce samo jos biti napredniji u narodnom periodu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...