Zamršeni odnosi kreditora, države i telekomunikacionih kompanija

Indijski bankarski sektor pred pucanjem, gomilaju se nenaplativa dugovanja

BankeNovacSvetVesti

9.8.2021 08:56 Autor: Marko Miladinović 1

Indijski bankarski sektor pred pucanjem, gomilaju se nenaplativa dugovanja Indijski bankarski sektor pred pucanjem, gomilaju se nenaplativa dugovanja
U toku su neformalni razgovori u vezi sa posledicama dve presude indijskog Vrhovnog suda koje su ugrozile vraćanje oko 6,73 milijarde dolara (500 milijardi... Indijski bankarski sektor pred pucanjem, gomilaju se nenaplativa dugovanja

U toku su neformalni razgovori u vezi sa posledicama dve presude indijskog Vrhovnog suda koje su ugrozile vraćanje oko 6,73 milijarde dolara (500 milijardi rupija) nekim od najvećih banaka u ovoj zemlji.

Svaki neuspeh u povraćaju novčanih sredstava povećava stres u indijskom bankarskom sektoru, koji se već suočava sa povećanjem nivoa loših kredita i smanjenom dobiti zbog uticaja pandemije.

Prošle nedelje, indijski Vrhovni sud efektivno je blokirao prodaju imovine Future Group u iznosu od 3,4 milijarde dolara konglomeratu Reliance Industries, i time posledično ugrozio naplatu 2,69 milijardi dolara koje ova grupacija iz Mumbaja duguje bankama.

Ta presuda je doneta nekoliko dana nakon što je Vrhovni sud odbio zahtev da se telekomunikacionim kompanijama dozvoli da se obrate ministarstvu za telekomunikacije radi ponovnog pregovaranja o neplaćenim dugovanjima, u dugotrajnom sporu sa indijskim telekomunikacionim igračima.

To izaziva zabrinutost, kažu bankari, da li će Vodafone Idea (VODA.NS) otplatiti nekih 4,04 milijardi dolara koje duguje indijskim bankama i još nekoliko milijardi dolara dugovanja prema indijskoj vladi.

Dva neimenovana bankara komentarisala su za agenciju Reuters novonastalu situaciju. Po njihovim rečima, u toku su pregovori kako bi se izbegle najgore posledice.

Deo zajmova datih Future Group su restrukturirani, sa planom otplate ostatka u naredne dve godine, ali to sve uz preduslov da Reliance Industries preuzme dogovorene obaveze, što je sudskom presudom obustavljeno pre nekoliko dana.

Ukoliko Future Group bude odveden u stečaj, bankari se pribojavaju scenarija po kome će povratiti tek mali deo ranijih zajmova. Najveći zajmodavac Future Group je državna banka, State Bank of India, uz još dve, Bank of Baroda i Bank of India.

S druge strane, zajmodavci kompaniji Vodafone su takođe tri banke: Yes Bank, IDFC First Bank i IndusInd Bank. U totalu, u zamršenim odnosima (ne)naplativih dugovanja koja ukupno prevazilaze iznos od deset milijardi dolara, nalaze se šest banaka i indijska vlada.

Po poslednjim raspoloživim zvaničnim podacima, s kraja marta ove godine, bankarski sektor u Indiji već je bio opterećen blokiranim ili nenaplativim sredstvima u iznosu od 112,48 milijardi američkih dolara, prenosi Reuters.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...