Korona kriza u azijskoj zemlji poprima velike razmere

Ne beže samo bogataši iz Indije

SvetVesti

7.5.2021 08:41 Autor: Marko Miladinović 1

Ne beže samo bogataši iz Indije Ne beže samo bogataši iz Indije
Indijski tajkuni I bolivudske filmske zvezde nisu jedini koji su u prethondih mesec dana naprasno otišli iz svoje zemlje. Privatne avionske čarter kompanije beleže... Ne beže samo bogataši iz Indije

Indijski tajkuni I bolivudske filmske zvezde nisu jedini koji su u prethondih mesec dana naprasno otišli iz svoje zemlje. Privatne avionske čarter kompanije beleže izuzetan skok u tražnji, za usluge prevoza koje su inače namenjene klijentima sa „dubljim džepom“, ali sada ističu da tu tražnju ne podstiču toliko pripadnici najbogatijeg sloja stanovništva, već pripadnici srednje I više srednje klase.

Odraz panike koja se razvila širom Indijskog potkontinenta odražava se u želji, pre svega, urbanog stanovništva da pobegne iz zemlje. Primera radi, privatni avio-prevoznik JetSetGo je prethodnih nedelja doživeo skok zakazivanja od 900 odsto, od čega u kompaniji procenjuju da je čak 80 odsto došlo sa strane pripadnika srednje klase koji inače ne bi izdvajali sredstava za ovakav servis, prenosi CNBC.

Najčešći izbor destinacija za ovakve letove su Dubai i Maldivi, relativno geografski bliske zemlje, sa dobrim delom indijske populacije već prisutnim od ranije u njima. Pored toga, Dubai predstavlja veliko čvorište za međunarodne letove ka maltene svim krajevima sveta.

Do ovog trenutka u Indiji, koja ima nešto manje od 1,4 milijarde stanovnika, zabeleženo je 27 miliona slučajeva zaražavanja virusom Covid-19 te više od 234.000 preminulih, međutim u poslednja dva meseca stopa zaražavanja naglo je rasla, uz pojavu novog soja virusa koji je nazvan „indijski“. Samo tokom jučerašnjeg dana država je prijavila novih 412.262 zaraženih.

„U poslednjih deset dana svako ko je skupio novac za let iz Indije, na raznorazne načine, dolazi da zakaže za sebe i svoju porodicu“, ističe Kanika Tekrival, direktorka JetSetGo. Zakup svih osam mesta u čarter-avionu na letu do Maldiva košta između 18.000 i 20.000 dolara, dok let do Dubaija za šest osoba košta 31.000 dolara.

Međunarodni letovi velikih kompanija su unapred bukirani, a inače lete po umanjenom režimu. Svi putnici moraju da budu testirani na Covid-19 pre leta.

  • Mega Tzar

    10.5.2021 #1 Author

    Preminulo je 0,00016% do sada što je ispod svakog proseka. Igrom velikih brojki se zastrašuje narod. Kalkulator u ruke da vas niko ne bi lagao i plašio. Siromaštvo,nehigijena i beda su najveći problem Indije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...