kompanija beleži manju prodaju motocikala

Indijski proizvođač Bajaj Auto zabeležio pad kvartalnog profita od 22 odsto

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

20.1.2022 14:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indijski proizvođač Bajaj Auto zabeležio pad kvartalnog profita od 22 odsto Indijski proizvođač Bajaj Auto zabeležio pad kvartalnog profita od 22 odsto
Akcije Bajaj Auto Limited, najvećeg indijskog proizvođača dvo i trotočkaša, pale su u ranoj trgovini nakon što je kompanija prijavila pad svog kvartalnog neto... Indijski proizvođač Bajaj Auto zabeležio pad kvartalnog profita od 22 odsto

Akcije Bajaj Auto Limited, najvećeg indijskog proizvođača dvo i trotočkaša, pale su u ranoj trgovini nakon što je kompanija prijavila pad svog kvartalnog neto profita od 22 odsto.

Akcije ove kompanije trgovale su se 3,5 odsto slabije na 3.338,4 rupija u podne u Indiji. Referentni indeks Nifty50 Nacionalne berze bio je 0,9 procenata niži na 17784,25 poena, piše Capital.com.

Prema navodima iz Bajaj Auto-a, njen samostalni neto profit za kvartal koji je završen 31. decembra 2021. godine iznosio je 12,14 milijardi rupija (163 miliona dolara), odnosno 22 odsto manje u odnosu na 15,56 milijardi rupija u istom kvartalu prethodne godine.

Prihod od poslovanja iznosio je 90,22 milijarde rupija, što je 1,25 odsto više u odnosu na prethodnu godinu sa 89,1 milijardi rupija, saopštila je kompanija.

U poslednjem kvartalu, ukupna prodaja vozila iznosila je 1,18 miliona jedinica, što je 10 odsto manje u odnosu na 1,3 miliona prodatih vozila u istom periodu 2021. godine.

Kompanija je zabeležila izvoz u proseku od 219.000 jedinica svakog meseca u proteklom kvartalu. Za celu 2021. godinu izvoz u obimu iznosio je rekordnih 2,5 miliona jedinica.

Indijska potražnja za dvotočkašima i trotočkašima, posebno u ruralnim područjima, bila je ozbiljno pogođena zbog nesezonskih kiša u ključnim područjima u kojima dominira poljoprivreda i neočekivanih poplava u mnogim manje urbanim oblastima.

Prema podacima koje su dala predstavnička tela industrije, domaće tržište motocikala se smanjilo za 23 odsto u kvartalu završenom u decembru u odnosu na prethodnu godinu.

Bajaj Auto je zabeležio prodaju od preko 469.000 motocikala u poslednjem kvartalu, što je pad od 20 odsto.

Operativni profit kompanije pao je za 20 procenata u kvartalu na 14,05 milijardi rupija, dok je operativna marža smanjena na 15,6 sa 19,8 odsto, koliko je iznosila u istom periodu prethodne godine.

Uticaj skoka cena sirovina neutralisan je povećanjem cena proizvoda i većim ostvarenjem cena u izvozu, saopšteno je iz Bajaj Auto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...