Kompanija iz Španije zabeležila rast prodaje od 25 odsto

Inditex grupa ostvarila zaradu veću od očekivane u prvoj polovini godine

NovacPoslovanjeVesti

14.9.2022 11:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Inditex grupa ostvarila zaradu veću od očekivane u prvoj polovini godine Inditex grupa ostvarila zaradu veću od očekivane u prvoj polovini godine
Inditex grupa je objavila da su prodaja i zarade za prvih šest meseci nadmašile očekivanja, te da je kompanija u čijem se vlasništvu nalazi... Inditex grupa ostvarila zaradu veću od očekivane u prvoj polovini godine

Inditex grupa je objavila da su prodaja i zarade za prvih šest meseci nadmašile očekivanja, te da je kompanija u čijem se vlasništvu nalazi brend Zara uspela da se izbori sa rastom inflacije.

Zarade pre uračunavanja kamata i poreza porasle su na 2,43 milijarde evra (2,43 milijarde dolara) u šest meseci do kraja jula, saopšteno je iz španske kompanije Arteixo. U poređenju sa tim, analitičari koje je anketirao Bloomberg su procenjivali da će zarade grupe dostići 2,36 milijardi evra.

Maloprodajni lanac je uspeo da zadrži kupce istovremeno podižući cene iznad inflatornih stopa na mnogim velikim tržištima na kojima posluje. Podaci koje je prikupila kompanija UBS sa nekoliko hiljada sajtova u 20 regiona pokazuju da je prosečna cena odevnog predmeta brenda Zara porasla za 12,2 odsto u julu u poređenju sa prošlom godinom. To je značajno povećanje u odnosu na konkurentsku kompaniju Hennes & Mauritz AB, koja je zabeležila povećanje od 5,6 odsto, piše Bloomberg.

Bruto marže dostigle su sedmogodišnji maksimum u prvoj polovini godine i u kompaniji predviđaju da će ostati stabilne do kraja godine.

Tekstilni gigant ima drugačiju strukturu nabavke i troškova u odnosu na konkurentske kompanije, pri čemu oko polovina proizvoda dolazi sa takozvanih “bliskih” tržišta, prvenstveno Španije, Maroka, Portugala i Turske. Kompanija je, takođe, zabeležila rast zarade u dolarskoj denominaciji, zajedno sa rastom prodaje u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je prošle godine postala drugo najveće tržište Inditex grupe.

Prodaja u prvoj polovini godine dostigla je 14,8 milijardi evra, odnosno za 25 odsto više u odnosu na prošlu godinu i iznad procene analitičara. U prvih šest nedelja u trećem kvartalu, prodaja je porasla 11 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Iz kompanije su izjavili da će promene u kursu povećati prodaju za 0,5 odsto ove godine i potvrdili da će online kupovina imati 30 odsto udela u ukupnoj prodaji do 2024. godine.

Akcije Inditex grupe izgubile su 21 odsto vrednosti od početka godine zbog opšte rasprodaje deonica u ovoj grani industrije, do koje je dovela bojazan od inflacije i potencijalnog usporavanja ekonomije u nekim zemljama. Maloprodajni Stoxx 600 indeks u 2022. godini izgubio je oko 35 odsto vrednosti.

  • GOCA BG

    16.9.2022 #1 Author

    Svaka cast,stvarno odlicno posluju…

    Odgovori

  • Tina

    18.9.2022 #2 Author

    Svaka cast u ovim vremenima

    Odgovori

  • BIJUTI27

    4.10.2022 #3 Author

    Meni je ovo super, ali više volim Gucci. 😀

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...