Privatna firma španskog milijardera ulaže milijarde u poslovne zgrade širom sveta

Osnivač brenda Zara ulaže u energetiku i nekretnine

BiznisBolji posaoLifestyleNovacVesti

16.8.2022 19:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Osnivač brenda Zara ulaže u energetiku i nekretnine Osnivač brenda Zara ulaže u energetiku i nekretnine
Privatna firma osnivača popularnog modnog brenda Zara Amansija Ortege (Amancio Ortega) pokušava da diverzifikuje svoje poslovanje ulažući u sektore energetike i nekretnina. Preko porodične... Osnivač brenda Zara ulaže u energetiku i nekretnine

Privatna firma osnivača popularnog modnog brenda Zara Amansija Ortege (Amancio Ortega) pokušava da diverzifikuje svoje poslovanje ulažući u sektore energetike i nekretnina.

Preko porodične kancelarije Pontegadea, koja upravlja dividendama koje Ortega prima od lanca prodavnica brze mode osnovanog pre skoro šest decenija, u energetski sektor je uloženo milijardu dolara, dok je u nekretnine širom sveta investirano dve milijarde dolara.

Kako je vrednost akcija Inditex grupe, krovne kompanije brenda Zara, pala za skoro trećinu u poslednjih pet godina, porodična kancelarija je pomogla Otregi da postane vlasnik najvećeg portfolija u sektoru nekretnina u Evropi, kao i da napravi važne korake u drugim sferama poslovanja – i sve to bez prodavanja akcija.

Pontegadea je često investirala u poslovne zgrade i radnje u velikim gradovima kako bi obezbedila stabilan prihod, postajući tako zakupodavac prostora među kojima se nalaze i kancelarije kompanije Amazon.com u Sijetlu. Među većim investicijama kompanije nalaze se i istorijska zgrada Haugwout na Menhetnu, jedna od najviših poslovnih kula u Majamiju i soliter od 22 sprata u Seulu, piše Bloomberg.

Ipak, ova investiciona strategija naišla je na zastoj u toku pandemije korona virusa, a porodična firma se okrenula energetskom sektoru, uzimajući u obzir da još od 2019. godine ima udeo u operatoru za transport gasa Enagas. Prošlog meseca firma je investirala određenu svotu novca i u podružnicu koja posluje u sferi održive energije, a za oko 27 miliona evra otkupila je i solarnu elektranu od kompanije Repsol.

“Mali je broj industrija koje rastu tom brzinom”, izjavio u vezi sa održivom energijom je Rob Barnet, stariji analitičar za energetiku u kompaniji Bloomberg Intelligence. “Tako visoki nivoi rasta u oblasti čiste energije mogli bi se održati zbog rasta cena fosilnih goriva, politike nulte emisije i drugih faktora”, dodaje on.

Ortega je kompaniju koja se kasnije razvila u Inditex grupu osnovao 1963. godine. Ortega je napustio odbor Inditex grupe 2011. godine, a na njegovo mesto je došao generalni direktor Pablo Isla. U aprilu ove godine rukovodstvo je preuzela Marta Ortega, ćerka španskog milijardera iz drugog braka.

Sandra Ortega, ćerka Amansija Ortege iz prvog braka, nasledila je akcije Inditex grupe koje je posedovala njena majka. Iako ne učestvuje u ovom delu poslovanja i usmerena je na sektor nekretnina, njeno bogatstvo se procenjuje na 6,6 milijardi dolara, što je čini najbogatijom ženom u Španiji, prema indeksu milijardera kompanije Bloomberg.

Najveći deo bogatstva Amansija Ortege, koje se procenjuje na 53,8 milijardi dolara, predstavlja njegov udeo u Inditex grupi (48 milijardi dolara), što ga čini jednim od 500 najbogatijih ljudi na svetu.

Iako ga je pad cena akcija ove godine koštao skoro 14 milijardi dolara, Ortega i dalje ima dovoljno sredstava da preko firme Pontegadaea nastavi da investira u različite vidove poslovanja širom sveta.

  • Ceca

    16.8.2022 #1 Author

    Meni to dobro zvuci

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.8.2022 #2 Author

    Treba tolike milijarde utrosruciti i u drugim poslovima…

    Odgovori

  • SNEZANA

    17.8.2022 #4 Author

    Tako i treba,treba samo pametno ulagati

    Odgovori

  • Dunja5

    17.8.2022 #5 Author

    Deluje kao neko ko zna sta radi, tako i treba.

    Odgovori

    • BOBICA

      10.1.2024 #6 Author

      Upravo tako, svaka čast na ulaganjima

      Odgovori

  • VERA

    18.8.2022 #7 Author

    Svakako ce ta investicija i zgrade da mu se isplati.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...