Potrošači po pravilu troškove povraćaja snose sami

Jedna opcija vraćanja robe kupljene preko interneta više nije besplatna

AnalizaNovacPoslovanjeU fokusu

25.6.2022 12:11 Autor: Ljiljana Begović 26

Jedna opcija vraćanja robe kupljene preko interneta više nije besplatna Jedna opcija vraćanja robe kupljene preko interneta više nije besplatna
Iako je online kupovina doživela procvat za vreme pandemije, a njen rast se nastavlja i dalje, jedan modni gigant odlučio je da naplaćuje povraćaj... Jedna opcija vraćanja robe kupljene preko interneta više nije besplatna

Iako je online kupovina doživela procvat za vreme pandemije, a njen rast se nastavlja i dalje, jedan modni gigant odlučio je da naplaćuje povraćaj robe kupljene putem sajta. Reč je o španskoj modnoj kući Zara koja od skoro za vraćanje kupljene robe naplaćuje 290 dinara, koji se odbijaju od vraćenog iznosa. Ipak, stvari naručene na sajtu Zare možete besplatno vratiti u prodavnicama.

Analitičari pretpostavljaju da će primer španske kompanije slediti i druge modne kuće, kada je reč o naplati povraćaja kupljenih artikala.

Ivan Tanasković iz eCommerce asocijacije Srbije objašnjava u razgovoru za Biznis.rs da u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača kupac, uz određene izuzetke, ima pravo da vrati trgovcu robu koju je kupio online, ali troškove vraćanja po pravilu snosi sam. Trgovac može svojim opštim uslovima prodaje i internim politikama da propiše da će prihvatiti troškove vraćanja na sebe, i neki trgovci to i čine, ali to svakako nije njihova zakonska obaveza.

Kompanija Zara ima tri načina za povraćaj robe. Dva su besplatna – ukoliko robu pošaljete PostExpressom ili je donesete u bilo koju njihovu prodavnicu.

“Treći način, koji su sada odlučili da naplaćuju, je opcija „preuzimanja na kućnoj adresi“ jer oni iniciraju preuzimanje robe od strane kurirske službe na adresi koju kupac navede. Drugim rečima, ukoliko kupac želi da vrati robu kupljenu online putem kurirske službe koju oni organizuju, da se preuzme na adresi koju vi navedete, ta usluga košta 290 dinara”, objašnjava Tanasković.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, za artikle koji su kupljeni putem interneta kupac ima 14 dana od dana preuzimanja proizvoda da iste vrati bez posebnog objašnjenja, nakon čega će mu biti refundiran novac.

Foto: Pexels.com

Kod pojedinih prodavaca, odnosno brendova, taj rok je duži, pa je tako na primer baš kompanija Zara rok za vraćanje kupljenih artikala produžila na 30 dana.

“U ovom primeru bih istakao da to ne znači da možete 30 dana da koristite odevne predmete ili obuću, i pre isteka tog vremena ih vratite, osim ukoliko nije eksplicitno naglašeno posebnim uslovima da je korišćenje dozvoljeno. Ovo se prvenstveno odnosi na nekorišćene artikle i daje vam dodatno vremena da vidite da li vam kupljeni artikal odgovara”, kaže Tanasković.

Na pitanje kakva su prava kupaca na povraćaj robe u Srbiji ako se kupuje online, naš sagovornik ističe da ukoliko kupac vrati robu u zakonom definisanom roku koji iznosi 14 dana, uz popunjavanje obrasca o odustanku od ugovora koji je prodavac u obavezi da pošalje sa poručenim proizvodom, prodavac je dužan da kupcu bez odlaganja refundira novac koji je od njega primio, uz uslov da proizvod nije korišćen ili oštećen.

S druge strane, događaju se i situacije da je kupac koji je poručio robu online novac već uplatio na račun kompanije koja vodi web šop, ali da trgovac kasni ili nema mogućnost da realizuje dostavu. U tom slučaju kupac ima pravo da traži da mu trgovac vrati novac u roku od tri dana, kako je propisano zakonom.

Kada je reč o broju prigovora potrošača u Srbiji, odeća i obuća su već godinama na prvom mestu. Zatim sledi tehnička roba.

Kako je ranije za naš sajt rekao pravni savetnik u Nacionalnom udruženju potrošača Mladen Alfirović, potrošači treba da vode računa i da kupuju od online trgovaca koji su registrovani, a ne preko društvenih mreža.

“Uglavnom se ne zna ko stoji iza profila koji nude najrazličitije proizvode. Zakon se u tom slučaju ne primenjuje, a najčešće je reč o fizičkim licima. Kupcima savetujemo da robu kupuju u online šopu gde postoje registrovani podaci o firmi: naziv, adresa, PIB, matični broj, registarski broj, žiro račun. Jedino tako su sigurni da mogu dobiti pomoć Nacionalnog udruženja potrošača u slučaju da se dogodi problem. Svoje pravo mogu ostvariti na osnovu podataka koji se nalaze u porudžbenici, odnosno podataka o prodavcu koje je moguće pronaći na pratećem dokumentu“, navodi Alfirović.

Kazne za nesavesne trgovce

Ukoliko se desi da po isteku zakonskog roka isporuke trgovac ne želi da vrati novac, slučaj ide u nadležnost Tržišne inspekcije.

Za ovakve prekršaje zaprećene su kazne od 300.000 do dva miliona dinara.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...