uprkos dobrom rezultatu analitičari upozoravaju na pogoršanje

Indonezija izašla iz recesije sa najvećim rastom u proteklih 17 godina

InvesticijeNovacSvetVesti

5.8.2021 11:54 Autor: Miljan Paunović 2

Indonezija izašla iz recesije sa najvećim rastom u proteklih 17 godina Indonezija izašla iz recesije sa najvećim rastom u proteklih 17 godina
Indonezija je izašla iz recesije u drugom kvartalu 2021. godine zabeleživši najjaču međugodišnju stopu rasta u poslednjih 17 godina. Bruto domaći proizvod (BDP) Indonezije... Indonezija izašla iz recesije sa najvećim rastom u proteklih 17 godina

Indonezija je izašla iz recesije u drugom kvartalu 2021. godine zabeleživši najjaču međugodišnju stopu rasta u poslednjih 17 godina.

Bruto domaći proizvod (BDP) Indonezije je porastao 7,07 odsto u tromesečju april-jun u odnosu na isti lanjski period, što je njegova prva ekspanzija posle pet kvartala pada, objavio je danas Državni zavod za statistiku, prenosi Reuters.

To je istovremeno najviša kvartalna stopa rasta od tromesečja oktobar-decembar 2004. godine. Prema statističkim podacima, stopa pada BDP-a za prvi kvartal je revidirana na 0,71 procenat.

Rastući izvoz, uključujući impresivan rast isporuke robe od 56 odsto, oporavak privatne potrošnje i investicija, i veća državna potrošnja, doprineli su snažnom skoku privredne aktivnosti.

Zavod za statistiku je naveo da je visoka stopa rasta takođe rezultat niske uporedne baze iz drugog kvartala prošle godine.

Prema sezonski neprilagođenim podacima, indonezijska ekonomija je od aprila do kraja juna porasla za 3,31 odsto u odnosu na pad od 0,92 procenta u prvom tromesečju.

Uprkos boljem rezultatu od očekivanog, analitičari upozoravaju na pogoršanje ekonomskih izgleda zbog ponovnog izbijanja Covid-19 epidemije i ograničenja kretanja uvedenih od jula.

Indonezija je u sredu zabeležila više od 100.000 smrtnih slučajeva od korona virusa i 3,53 miliona zaraženih, a zdravstveni stručnjaci smatraju da su stvarne cifre možda daleko veće.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...