Irska imala međugodišnji pad od 30,4 odsto

Industrijska proizvodnja u EU i evrozoni u novembru zabeležila rast

EUVesti

13.1.2022 11:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Industrijska proizvodnja u EU i evrozoni u novembru zabeležila rast Industrijska proizvodnja u EU i evrozoni u novembru zabeležila rast
Industrijska proizvodnja u Evropskoj uniji i evrozoni oporavila se u novembru nakon tromesečnog pada, pokazao je izveštaj Eurostata. Na nivou EU sezonski prilagođena industrijska... Industrijska proizvodnja u EU i evrozoni u novembru zabeležila rast

Industrijska proizvodnja u Evropskoj uniji i evrozoni oporavila se u novembru nakon tromesečnog pada, pokazao je izveštaj Eurostata.

Na nivou EU sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u novembru 2,5 odsto u odnosu na oktobar, kada je pala 0,8 odsto.

U evrozoni uvećana je 2,3 odsto u odnosu na oktobar kada je potonula 1,3 odsto, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Najviše je na oba područja porasla proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, tri odsto u EU, te 3,2 odsto u evrozoni, nakon blažeg rasta u prethodnom mesecu.

Kada su u pitanju kapitalna dobra, proizvodnja je u EU porasla 2,3 odsto, a u evrozoni 1,5 odsto.

Proizvodnja energije porasla je 0,9 odsto u EU, odnosno 1,2 odsto na nivou evrozone.

U sektoru trajnih potrošačkih dobara proizvodnja je u EU gotovo stagnirala, a u evrozoni je pala 0,2 odsto.

Među zemljama EU, najveći skok industrijske proizvodnje u novembru je zabeležila Irska, 37,3 odsto. Slede Poljska i Češka s rastom proizvodnje od 5,9 odsto i 4,8 odsto.

Najveći pad industrijske proizvodnje zabeležila je Belgija, 4,4 odsto. Slede Malta i Luksemburg s padom proizvodnje od 3,7 odsto, odnosno 2,3 odsto.

Na godišnjem nivou industrijska proizvodnja u EU u novembru je stagnirala, nakon rasta od 0,9 odsto u oktobru, prema revidiranim Eurostatovim podacima.

U evrozoni industrijska proizvodnja je pala 1,5 odsto, nakon revidiranog rasta od 0,2 odsto u oktobru. Kočnica proizvodnji na oba područja bio je sektor kapitalnih dobara sa smanjenom proizvodnjom od 8,2 odsto u EU i 9,8 odsto u evrozoni.

Svi ostali sektori su povećali proizvodnju u odnosu na isti period prethodne godine, a najviše je porasla proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara – 7,3 odsto u EU i 6,1 odsto u evrozoni.

Izrazito je porasla i proizvodnja energije – 6,7 odsto u EU i 3,7 odsto u evrozoni.

Najveći rast proizvodnje na godišnjem nivou zabeležile su istočnoevropske zemlje predvođene Litvanijom, koja je imala rast od 17 odsto. Slede Poljska i Bugarska s rastom proizvodnje od 15,3 odsto, odnosno 13,3 odsto.

Irska je beleži najveći pad proizvodnje, čak 30,4 odsto u odnosu na novembar 2020. godine. Slede Malta s padom proizvodnje od 7,8 odsto, te Nemačka i Luksemburg sa po 2,5 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...