rastu indeksa potrošačkih cena najviše doprinelo poskupljenje energenata

Inflacija u evrozoni dostigla novi rekord od pet odsto u decembru

AnalizaEUNovacU fokusuVesti

8.1.2022 10:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u evrozoni dostigla novi rekord od pet odsto u decembru Inflacija u evrozoni dostigla novi rekord od pet odsto u decembru
Inflacija u evrozoni porasla je u decembru 2021. godine na pet procenata međugodišnje, što je novi rekordan nivo, prema preliminarnim podacima statističke službe Evropske... Inflacija u evrozoni dostigla novi rekord od pet odsto u decembru

Inflacija u evrozoni porasla je u decembru 2021. godine na pet procenata međugodišnje, što je novi rekordan nivo, prema preliminarnim podacima statističke službe Evropske unije, Eurostata.

Međugodišnja inflacija u monetarnom bloku iznosila je u novembru 4,9 odsto.

Rastu indeksa potrošačkih cena u evrozoni u decembru najviše je doprinelo poskupljenje energenata od 26 odsto na godišnjem nivou, dok su cene hrane, alkohola i duvana povećane za 3,2 procenta, neenergetskih industrijskih proizvoda za 2,9 odsto, a usluga za 2,4 procenta, objavljeno je na veb sajtu Eurostata, preneo je Tanjug.

Najviše stope inflacije među državama članicama evrozone zabeležene su u decembru u Estoniji od 12 odsto na godišnjem nivou, i Litvaniji od 10,7 procenata, dok su najniže stope registrovane na Malti, 2,6 odsto, i u Portugaliji 2,8 procenata.

Visoka stopa rasta potrošačkih cena u evrozoni proteklih meseci glavna je tema u menadžerskim krugovima u kojima se raspravlja o tome da li bi Evropska centralna banka (ECB) trebalo da zauzme agresivniji stav u borbi protiv inflacije.

ECB je prošlog meseca saopštila da će do kraja marta okončati korona program kupovine obveznica, uveden pre dve godine kada je izbila pandemija, ali je istovremeno obećala da će nastaviti sa kupovinama u okviru drugog, redovnog programa podsticaja tokom 2022. godine.

Evro je ojačao u petak za 0,2 odsto prema dolaru, i trgovao se na nivou od oko 1,131 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...