ECB pod pritiskom promene monetarne politike

Inflacija u evrozoni ubrzala do 5,1 odsto u januaru

BankeEUNovacVesti

2.2.2022 15:12 Autor: Vladimir Jokanović 6

Inflacija u evrozoni ubrzala do 5,1 odsto u januaru Inflacija u evrozoni ubrzala do 5,1 odsto u januaru
Inflacija u evrozoni neočekivano se ubrzala do rekorda, premašivši očekivanja za najmanje dve decenije, što predstavlja veliki pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da... Inflacija u evrozoni ubrzala do 5,1 odsto u januaru

Inflacija u evrozoni neočekivano se ubrzala do rekorda, premašivši očekivanja za najmanje dve decenije, što predstavlja veliki pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da brže ublaži pandemijske podsticaje.

Trgovci očekuju da će ECB do jula povisiti kamatne stope.

Potrošačke cene skočile su za 5,1 odsto u odnosu na pre godinu dana, u odnosu na pet odsto u decembru (2020/2021. godine). Srednja procena ekonomista predviđala je rast cena za oko 4,4 odsto, prenosi Bloomberg.

Tržišta novca sada očekuju da će ECB podići kamatne stope za 10 baznih poena do jula, a ne do septembra.

Skok troškova energije prouzrokovao je rast cena na viši nivo u monetarnoj uniji nego što su to analitičari predviđali. Ne računajući cene energije i hrane, osnovna inflacija u evrozoni bila je 2,3 odsto u januaru, što je za 0,3 odsto manje nego u decembru. Evro je dodatno ojačao prema dolaru za 0,4 odsto do vrednosti 1,1315 dolara za evro.

U odnosu na prognozu ECB za visinu ukupne inflacije u prvom kvartalu 2022. godine za 4,1 odsto, januarskih 5,1 odsto deluje kao zvono za uzbunu. Zbog toga celih 94 odsto ispitanih očekuje da će ECB biti primorana da hitno reaguje i pooštri monetarnu politiku kako bi zauzdala dalju rast inflacije, prenosi Reuters.

Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) više puta je ponovila da će rast cena proći kako se troškovi za struju i grejanje budu smanjivali, a problemi u lancu snabdevanja jenjavali.

Prema očekivanjima ekonomskih stratega, Lagard će sada biti suočena sa „teškim pitanjima“ u četvrtak kada će izaći u javnost.

  • MIŠKOVIĆ

    2.2.2022 #1 Author

    kod nas će biti mnogo vise. tek ćemo da osetimo posledice na globalnom tržištu pa i u Srbiji

    Odgovori

  • STRELAC

    2.2.2022 #2 Author

    Samo da se nadamo da se nece to preliti i kod nas.U celoj Evropi je poskupela struja,gas,karte za gradski prevoz.Ne mogu da zamislim sta bi bilo kod nas da samo preko noci najave poskupljenje struje od recimo 25%,kako je bilo u mnogim zemljama Evrope.

    Odgovori

    • zoran

      2.2.2022 #3 Author

      Ni smo izdrzljiv narod mozemo i bez atruje i grejanja, dokazano.

      Odgovori

  • LEPOSAVA

    2.2.2022 #4 Author

    Mene samo zanima kako to da je svuda tolika kriza a kod nas raste bdp….hm

    Odgovori

  • zoran

    2.2.2022 #5 Author

    Ma samo stampajte i delite,bacajte iz helikoptera.

    Odgovori

  • NIKOLA.NIDZO

    3.2.2022 #6 Author

    cijene rastu, plate iste gotovi smo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...