Rast potrošačkih cena u ciljanom okviru

Inflacija u Kanadi u avgustu opala na dva odsto

SvetVesti

17.9.2024 16:23 Autor: Vladimir Jokanović 2

Inflacija u Kanadi u avgustu opala na dva odsto Inflacija u Kanadi u avgustu opala na dva odsto
Godišnja inflacija u Kanadi spustila se na dva odsto u avgustu čime je dostignut cilj centralne banke, pokazali su podaci objavljeni u utorak. To... Inflacija u Kanadi u avgustu opala na dva odsto

Godišnja inflacija u Kanadi spustila se na dva odsto u avgustu čime je dostignut cilj centralne banke, pokazali su podaci objavljeni u utorak. To je najniži nivo od februara 2021. godine.

Ključne mere osnovne inflacije takođe su pale na najniži nivo u poslednjih 40 meseci, dok su mesečne potrošačke cene opale za 0,2 procenta, prema podacima Statistike Kanade, prenosi Reuters.

Analitičari su predvideli da će indeks potrošačkih cena (CPI) pasti na 2,1 odsto sa 2,5 odsto u julu na godišnjem nivou, a očekivalo se da će na mesečnom nivou ostati nepromenjen. Kanadski dolar oslabio je po objavi vesti za 0,2 odsto na 1,1361 u odnosu na američki dolar, odnosno na 73,45 američkih centi.

Smanjenje pritisaka na cene bilo je uglavnom posledica pada cena benzina, telefonskih usluga, odeće i obuće, dok su troškovi stanovanja, hipoteke i kirije, nastavili da se hlade sporim tempom, jer kirije neprekidno rastu.

Banka Kanade smanjila je ključnu kamatnu stopu tri puta zaredom od juna, ukupno za 75 baznih poena (0,75 odsto) na 4,25 procenata. Tržišta novca predviđaju još dva smanjenja kamatne stope za 25 baznih poena tokom preostala dva sastanka o monetarnoj politici ove godine.

Banka Kanade predvidela je da će godišnja inflacija ove godine biti 2,6 odsto, da će pasti na 2,4 odsto sledeće godine i dostići sredinu ciljanog raspona od 1-3 procenta do 2026. godine.

  • SUNCE

    17.9.2024 #1 Author

    Dobar trend ali su cesto podavi jako promenljivi kada se gleda na kraci rok.

    Odgovori

  • MISKO

    17.9.2024 #2 Author

    Slazem se

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.