zvaničnici federalnih rezervi smatraju ovu krizu prolaznom

Inflacija u SAD 5,4 odsto međugodišnje, najveća od 1991. godine

SvetVesti

13.10.2021 18:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Inflacija u SAD 5,4 odsto međugodišnje, najveća od 1991. godine Inflacija u SAD 5,4 odsto međugodišnje, najveća od 1991. godine
Rast potrošačkih cena u Sjedinjenim Američkim Državama u septembru je blago premašio predviđanja, pošto su poskupljenja hrane i energije neutralisali pad cena polovnih automobila,... Inflacija u SAD 5,4 odsto međugodišnje, najveća od 1991. godine

Rast potrošačkih cena u Sjedinjenim Američkim Državama u septembru je blago premašio predviđanja, pošto su poskupljenja hrane i energije neutralisali pad cena polovnih automobila, objavilo je u sredu američko Ministarstvo rada.

Inflacija je u septembru porasla za 0,4 odsto na mesečnom nivou, dostižući 5,4 procenta međugodišnje, što je njen najviši nivo od januara 1991. godine, prenosi Tanjug pozivajući se na CNBC.

Analitičari kompanije Dow Jones su predviđali mesečni rast inflacije od 0,3 odsto i međugodišnji od 5,3 procenta.

Bazna inflacija, iz koje su isključene volatilne cene hrane i energije, povećana je u septembru za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok je u poređenju sa septembrom 2020. godine zabeležila rast od 4,0 procenta.

Ovakvom usponu inflacije doprinelo je poskupljenje benzina prošlog meseca od 1,2 procenta u odnosu na avgust, čime je rast cena tog goriva dostigao 42,1 procenat u odnosu na isti lanjski mesec. Cena mazuta je skočila za 3,9 odsto, i viša je za 42,6 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Značajan rast su prošlog meseca zabeležile i cene hrane, pri čemu su namirnice za pripremu obroka kod kuće poskupele za 1,2 odsto. Cene mesa su samo u septembru porasle za 3,3 procenta, dok su u odnosu na prošlu godinu više za 12,6 odsto.

S druge strane, cene polovnih automobila, koje su poslednjih meseci na silaznoj putanji usled pojačanih inflatornih pritisaka, pale su na mesečnom nivou za 0,7 odsto, čime je njihov rast tokom protekli 12 meseci spušten na 24,4 procenta.

Zvaničnici Federalnih rezervi smatraju aktuelni uzlet inflacije „prolaznim“ i pripisuju ga u velikoj meri problemima u lancima snabdevanja i bržem rastu potražnje od ponude, pri čemu očekuju da će jaka potražnja splasnuti u narednim mesecima.

Međutim, to gledište u poslednje vreme nailazi na sve glasnije protivargumente u javnosti.

Međunarodni monetarni fond je upozorio u utorak da bi FED i druge vodeće centralne banke trebalo da pripreme planove za slučaj da se inflacija pokaže upornijom nego što se procenjivalo. To u prevodu znači – ranije povećanje kamata nego što je bilo planirano, kako bi se kontrolisao rast cena, navodi CNBC.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...