Optimistični podaci američkog Ministarstva rada

Inflacija u SAD usporila u avgustu

SvetVesti

14.9.2021 18:16 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u SAD usporila u avgustu Inflacija u SAD usporila u avgustu
Inflacija u SAD blago je usporila u avgustu, ali je i dalje visoka. Američki indeks potrošačkih cena porastao je za 5,3 odsto u proteklih... Inflacija u SAD usporila u avgustu

Inflacija u SAD blago je usporila u avgustu, ali je i dalje visoka. Američki indeks potrošačkih cena porastao je za 5,3 odsto u proteklih 12 meseci do avgusta, u odnosu na 5,4 odsto u julu, što je maksimalna vrednost u poslednjih 13 godina.

Cene energije porasle su za 25 procenata, dok je indeks hrane porastao za 3,7 odsto, prenosi Guardian. Na mesečnom nivou cene su porasle za 0,3 odsto, što je usporavanje u odnosu na 0,5 procenata u julu. Značajno je da se godišnja bazna inflacija, bez hrane i energije, usporila sa 4,3 na četiri odsto.

Tokom avgusta, bazna inflacija porasla je samo 0,1 odsto, što je najmanji rast od februara tekuće godine. Cene polovnih vozila naglo su pale i osiguranja motornih vozila, a smanjene su i cene hotelskih usluga i avionskih karata, prenosi WSJ. Poskupela su nova vozila, rekreacija i medicinska nega.

Podaci koje je u utorak saopštilo američko Ministarstvo rada mogli bi da pojačaju nade da će neki od cenovnih pritisaka izazvanih pandemijom nestati, a to bi značilo da bi rast inflacije trebalo da bude prolazan, kao što se nada centralna banka.

Usporavanje mesečne stope inflacije u skladu je sa čvrstim uverenjem predsednika FED Džeroma Pauela (Jerome Powell) da je visoka inflacija prolazna. Ipak, ostaju uska grla u lancima snabdevanja, a na tržištu rada rastu plate.

Nedostatak stambenog prostora dovodi do rekordnog povećanja kuća, a stanarine rastu, jer vakcinacija omogućava kompanijama da vrate zaposlene u kancelarije, povlačeći stanovništvo natrag u gradove. Ovi faktori pogoduju daljem rastu inflacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...