Izgradnja tri hidroelektrane, autoputa i aerodroma u Trebinju

Infrastrukturna ulaganja Srbije u RS vredna 787 miliona evra

RegionSrbijaVesti

17.5.2021 14:05 Autor: Marko Miladinović 4

Infrastrukturna ulaganja Srbije u RS vredna 787 miliona evra Infrastrukturna ulaganja Srbije u RS vredna 787 miliona evra
Premijeri Republike Srbije i Republike Srpske danas su održali zajedničke sednice dveju vlada u Istočnom Sarajevu. Tom prilikom, najavljene su velike infrastrukturne investicije –... Infrastrukturna ulaganja Srbije u RS vredna 787 miliona evra

Premijeri Republike Srbije i Republike Srpske danas su održali zajedničke sednice dveju vlada u Istočnom Sarajevu. Tom prilikom, najavljene su velike infrastrukturne investicije – početak gradnje tri hidroelektrane (Buk-Bjela, Foča I Paunci), pravca autoputa Sremska Rača-Bjeljina, kao i izgradnje aerodroma u Trebinju. 

Pored navedenih, Srbija i RS zajednički će graditi spomen kompleks Gradina-Jasenovac, ali i sprovoditi zajedničke projekte u oblasti obrazovanja. „Radićemo na tome da nastavni planovi, udžbenici iz nacionalne grupe predmeta budu identični, da obrazovni sistem približimo što je moguće više“, najavio je Višković.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će naša zemlja u narednih nekoliko godina investirati 787 miliona evra u Republiku Srpsku,

„Svi ti projekti će biti pokrenuti, što sada, što tokom prvog kvartala 2022. godine“, istakla je Brnabić na konferenciji za medije nakon sednice.

U pitanju su ulaganja u pomenute hidroelektrane, kao i posebna podrška za opštine Nevesinje, Drvar, Dubica i Kostajnica. Ta podrška, prema njenim rečima, iznosi između 10 i 12 miliona evra.

Ona je podsetila da je Srbija donirala i različite projekte u prosveti, zdravstvu, životnoj sredini, infrastrukturi u lokalnim sredinama u Republici Srpskoj.

Višković je dodao da izgradnja tri hidroelektrane na Drini zajedno sa Srbijom treba da obezbedi dovoljno energije za RS, koja u ovom trenutku 70 odsto struje dobija iz uglja, i da su obnovljivi izvori energije obaveza prema Evropskoj uniji.

„Ne želimo da čekamo da nam EU za desetak godina zabrani da proizvodimo enegriju iz uglja, pa da uvozimo struju, ali iz njihovih nuklearki. Ne želimo to da dopustimo, zato započinjemo ove investicije“, precizirao je premijer RS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...