Listiranja bliskoistočnih kompanija - svetle tačke na globalnom tržištu

Inicijalna javna ponuda kompanije Salik iz Dubaija privukla 50 milijardi dolara

BerzaFirme u fokusuNovacSvetU fokusuVesti

22.9.2022 16:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Inicijalna javna ponuda kompanije Salik iz Dubaija privukla 50 milijardi dolara Inicijalna javna ponuda kompanije Salik iz Dubaija privukla 50 milijardi dolara
Operator za naplate putarina iz Dubaija privukao je 50 milijardi dolara za IPO, ističući tako visoku potražnju za bliskoistočnim ugovorima i pored usporavanja globalne... Inicijalna javna ponuda kompanije Salik iz Dubaija privukla 50 milijardi dolara

Operator za naplate putarina iz Dubaija privukao je 50 milijardi dolara za IPO, ističući tako visoku potražnju za bliskoistočnim ugovorima i pored usporavanja globalne ekonomije.

Vlada je prodala 1,87 milijardi akcija kompanije Salik za dve drahme po akciji, prikupivši tako milijardu dolara, navodi se u saopštenju. Ponuđena cena implicira da će tržišna kapitalizacija za firmu, koja trgovanje na berzi započinje 29. septembra, iznositi 4,1 milijardu dolara, piše Bloomberg.

Listiranja bliskoistočnih kompanija predstavljaju svetlu tačku na usporenom tržištu za globalnu rasprodaju akcija, dok inflacija i nestabilnost obeshrabruju investitore. Rast cena nafte i priliv investicija doneli su nove ugovore u Dubai, Abu Dabi i Saudijsku Arabiju početkom ove godine.

Salik je treće listiranje u Dubaiju ove godine, koje dolazi nakon IPO glavnog gradskog komunalnog preduzeća Dubai Electricity & Water Authority (DEWA) i operatora poslovnog parka Tecom Group. Ova listiranja deo su plana vlade da podstakne trgovačku aktivnost listiranjem državnih kompanija.

Samo nekoliko sati nakon što je pokrenuta IPO za kompaniju Salik, investitori su otkupili sve dostupne akcije, tražeći od vlade da poveća IPO sa 20 odsto na skoro 25 odsto. Listing kompanije Tecom povećan je 21 put, dok je broj akcije kompanije DEWA bio veći 37 puta.

Nakon listiranja, administracija Dubaija će zadržati 75,1 odsto udela u kompaniji Salik.

  • SUNCOKRET

    22.9.2022 #1 Author

    Na ovim berzanskim promenama se stvarno može dobiti ali izgubiti ogroman kapital.

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.9.2022 #2 Author

    Uvek nosi rizik…

    Odgovori

  • kaćica

    22.9.2022 #3 Author

    Bas je ovo zanimljivo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...