Listiranje najstarije osiguravajuće kompanije u azijskoj zemlji privuklo fondove iz Norveške i Singapura

Strani institucionalni investitori izbegavaju da ulažu u indijske firme

InvesticijeNovacVesti

9.5.2022 09:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Strani institucionalni investitori izbegavaju da ulažu u indijske firme Strani institucionalni investitori izbegavaju da ulažu u indijske firme
Strani institucionalni investitori su izbegavali najveću prodaju akcija u Indiji, smatrajući je preskupom u trenutnoj postavci globalnih tržišta i uzimajući u obzir valutne rizike.... Strani institucionalni investitori izbegavaju da ulažu u indijske firme

Strani institucionalni investitori su izbegavali najveću prodaju akcija u Indiji, smatrajući je preskupom u trenutnoj postavci globalnih tržišta i uzimajući u obzir valutne rizike.

Samo nekoliko časova nakon završetka pretplaćivanja na 2,7 milijardi dolara vredan izlazak na berzu osiguravajuće kompanije Life Insurance Corporation of India (LIC), strani fondovi naručili su oko dva odsto akcija koje su ostavljene po strani za institucionalne kupce.

Dok je osnovni deo listiranja privukao samostalne fondove iz Norveške i Singapura, većina akcija otišla je domaćim zajedničkim fondovima, piše Bloomberg.

“Strani institucionalni investitori su se masivno povlačili sa sekundarnih tržišta još od oktobra. Odluka Federalnih rezervi da podigne kamatne stope i nedavni pad rupija u odnosu na dolar dalje povećava rizik od depresijacije valute koja bi mogla da umanji njihove prihode na hartije od vrednosti u Indiji”, naveo je šef istraživačkog sektora i suvlasnik kompanije Primeinvestor.in Vidja Bala (Vidya Bala), dodajući da investitori imaju malo razloga da učestvuju u listiranjima, koliko god da su velika.

Izlazak na berzu LIC mnogi su videli kao “Aramco momenat”, implicirajući da podseća listiranje na naftnog giganta Saudi Aramco Oil Co. za 29,4 milijardi dolara iz 2019. godine, najveće na svetu, ali nakon što je za strane investitore postalo previše skupo, pa je osiguravajuća kuća potražila uporište u domaćim investicionim fondovima.

Kompanija LIC je od početka godine pokušavala da podstakne interesovanje reklamama u novinama, u nadi da će uspeti da iskoristi iznenadnu ekspanziju maloprodajnih investicija u Indiji.

Indijska vlada je smanjila prikupljanje sredstava za listiranje na berzi za oko 60 odsto od trenutka kada su se efekti sukoba u Ukrajini osetili i na tržištu, a podizanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama je odvratilo strane investitore od ulaganja u ekonomije u razvoju. Takođe, uticalo je na smanjenje vrednosti najstarijeg osiguravača u Indiji, koja bi mogla iznositi najviše šest biliona rupija (78 milijardi dolara).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...