Vlada Brazila smanjila udeo u energetskom preduzeću

Kompanija Eletrobras prodajom akcija prikupila skoro šest milijardi dolara

Firme u fokusuPoslovanjeSvetU fokusuVesti

20.7.2022 19:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Kompanija Eletrobras prodajom akcija prikupila skoro šest milijardi dolara Kompanija Eletrobras prodajom akcija prikupila skoro šest milijardi dolara
Brazilska energetska kompanija Eletrobras prikupila je skoro šest milijardi dolara prodajom obveznica kojom je firma privatizovana i koja se rangira kao treći najveći ugovor... Kompanija Eletrobras prodajom akcija prikupila skoro šest milijardi dolara

Brazilska energetska kompanija Eletrobras prikupila je skoro šest milijardi dolara prodajom obveznica kojom je firma privatizovana i koja se rangira kao treći najveći ugovor na globalnom tržištu kapitala sklopljen u ovoj godini.

Iz najvećeg proizvođača električne energije u Južnoj Americi potvrđeno je da su se akcije u okviru ponude čiji je cilj bio da smanji državni udeo u kompaniji ispod 50 odsto prodavale po ceni od 42 reala (8,41 dolar), što predstavlja blagi popust u odnosu na trgovanje prethodnog dana.

Ovom transakcijom ispunjeno je obećanje predsednika Brazila Žaira Bolsonara (Jair Bolsonaro), koji je naveo da će smanjiti udeo države u preduzeću, ali je imao teškoće da sprovede mnoge od reformi u vezi sa poslovanjem, piše Financial Times.

Listiranjem kompanije Eletrobras na berzi donelo je ovoj firmi 26,36 milijardi reala. Brazilska banka za nacionalni razvoj takođe je uložila 2,93 milijarde reala.

Kada je u pitanju veličina, ugovor o listiranju energetske kompanije, vredna 5,86 milijardi dolara, nalazi se odmah iza južnokorejske firme LG Energy Solution (10,73 milijarde dolara) i Dubai Electricity & Water Authority (6,08 milijardi dolara), prema podacima koje je ove godine objavila kompanija Dealogic data.

Na berzi u Sao Paulu akcije energetske kompanije su krajem prošle nedelje pale za 5,4 odsto, čime je njena tržišta kapitalizacija pala neznatno ispod 13 milijardi dolara.

Pre prodaje akcija, država je u kompaniji Eletrobras imala oko 72 odsto akcija sa pravom glasa, odnosno 62 odsto udela u njenom ukupnom kapitalu. Ako se mogućnost raspodele akcija u potpunosti iskoristi, njihovom emisijom kompanija bi mogla da prikupi dodatnih 4,39 milijardi reala.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...