očekuje se rast prodaje električnih vozila

Formira se savez četiri velike svetske kompanije za reciklažu otpadnih baterija

BiznisBolji posaoFirme u fokusuSvet

5.4.2022 18:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Formira se savez četiri velike svetske kompanije za reciklažu otpadnih baterija Formira se savez četiri velike svetske kompanije za reciklažu otpadnih baterija
Veliki konglomerati rade na formiranju saveza za reciklažu otpadnih baterija, jer će tržište električnih vozila (EV) eksponencijalno rasti u narednim godinama, navode zvaničnici kompanije.... Formira se savez četiri velike svetske kompanije za reciklažu otpadnih baterija

Veliki konglomerati rade na formiranju saveza za reciklažu otpadnih baterija, jer će tržište električnih vozila (EV) eksponencijalno rasti u narednim godinama, navode zvaničnici kompanije.

Ovaj savez kompanija čine Samsung SDI, Hyundai Motor Company, SK On i LG Energy Solution (LGES), kao i sedam malih i srednjih preduzeća (MSP), čiji su biznisi povezani sa baterijama i otpadnim resursima, uključujući Woojin Industrial Systems, Wonkwang Electric Power i Sungil Hitech, piše južnokorejski portal KoreaTimes.

Grupa planira da izgradi prvi sveoubhvatni posao u zemlji za ponovnu upotrebu-reproizvodnju-reciklažu baterija u EV / ESS Centru za industrijalizaciju recikliranja baterija koji se nalazi u Najuu, u provinciji Južna Jeola.

Savez ima za cilj razvoj opreme koja se odnosi na ponovnu upotrebu i proizvodnju baterija, bezbedne metode procene testiranja baterija nakon upotrebe i procese demontaže, i sigurne institucionalne i industrijalizacijske osnove za re-upotrebu i proizvodnju baterija.

Proizvođači automobila i baterija već su sarađivali na ponovnoj upotrebi otpadnih baterija, ali je ovo prvi put da sva četiri vodeća konglomerata rade sinhronizovano.

Odlučili su da započnu potpuni posao reciklaže otpadnih baterija sledećeg meseca nakon što su tekućeg sproveli regrutovanje dodatnih partnera iz saveza u poslednjem trenutku.

Foto: Pixabay.com

Otpad iz baterija se može reciklirati na nekoliko načina u zavisnosti od preostalog kapaciteta korišćenih baterija. Uopšteno govoreći, EV baterije se zamenjuju kada njihov kapacitet padne na između 70 i 80 procenata svog početnog nivoa i mogu se ponovo koristiti u sistemima za skladištenje energije (ESS).

Obnavljanje je metoda popravke korišćenih baterija ili delova i njihovog vraćanja na nove performanse na nivou proizvoda. Recikliranje znači prikupljanje ključnih komponenti i materijala iz otpada baterija za ponovnu upotrebu.

Kompanije se udružuju jer se očekuje brz rast proizvodnje električnih vozila. Prema statistici registracije vozila Ministarstva za zemljište, infrastrukturu i transport, do kraja februara u Koreji je registrovano oko 25 miliona vozila, od čega 241.182 EV. Električna vozila su činila 0,96 procenta svih registrovanih vozila, ali se taj broj postepeno povećava svake godine.

Sa brzim širenjem EV, broj korišćenih baterija se takođe brzo povećava. Prema Korejskom institutu za ekonomiju energetike, očekuje se da će se broj korišćenih baterija za električna vozila u Koreji povećati sa 440 prošle godine na 8.321 u 2025. i 78.981 u 2029. godini.

Globalno tržište otpadnih baterija takođe brzo raste. Prema izveštaju Samjong KPMG-a, tržište reciklaže otpadnih baterija će rasti po prosečnoj godišnjoj stopi od 33 procenta od 2025. godine.

Trenutno se Sjedinjene Američke Države i Japan takmiče na nacionalnom nivou u postavljanju međunarodnog tehničkog standarda za reciklažu baterija. Južna Koreja je takođe formirala konsultativno telo sa Evropskom unijom i počela da obezbeđuje tehnologije za reciklažu otpadnih baterija.

  • Milovan94

    5.4.2022 #1 Author

    Ovo su baš lepe vesti. Što veću količinu otpada treba reciklirati

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.4.2022 #2 Author

    Pridruzice im se i druge zemlje za reciklazu…

    Odgovori

  • SANJA

    5.4.2022 #3 Author

    To je trebalo odavno da bude,samo da ne bude kasno Marko na Kosovo stize

    Odgovori

  • GAGA

    5.4.2022 #4 Author

    A kada ce to doci do nas?

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    6.4.2022 #5 Author

    Normalno je da a rastom kupovine električni vozila raste i tržište reciklaže baterija.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    6.4.2022 #6 Author

    treba što više da brinemo o očuvanju prirode ovakve kompanije služe kao primer

    Odgovori

  • LUKA

    6.4.2022 #7 Author

    Sjajne vesti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...