Pravo na boravak u lečilištima o trošku fonda imaju svi korisnici čija primanja ne prelaze 30.978 dinara

Kako penzioneri mogu do besplatne rehabilitacije u banjama?

SrbijaTurizamU fokusu

5.4.2022 11:53 Autor: Marija Jovanović 16

Kako penzioneri mogu do besplatne rehabilitacije u banjama? Kako penzioneri mogu do besplatne rehabilitacije u banjama?
Svi korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije i čija penzija ne prelazi iznos od 30.978 dinara imaju pravo... Kako penzioneri mogu do besplatne rehabilitacije u banjama?

Svi korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije i čija penzija ne prelazi iznos od 30.978 dinara imaju pravo na besplatnu rehabilitaciju u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima, u trajanju od deset dana.

Prijave za besplatnu rehabilitaciju podnose se od 5. aprila, zaključno sa 21. aprilom 2022. godine. Pravo da se jave na oglas imaju svi korisnici penzija koji, osim penzije koja je do 30.978 dinara nemaju druga lična primanja. Takođe, i korisnici penzija koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i koji primaju penziju iz inostranstva pod uslovom da zbir tih penzija ne prelazi iznos od 30.978 dinara, navode u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale Fonda na kojoj korisnik ima prebivalište, a korisnici sa teritorije AP Kosovo i Metohija sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije AP Kosovo i Metohija, prijave podnose najbližoj filijali Fonda prema mestu prebivališta, odnosno boravišta.

Prijave se mogu podneti i u najbližoj organizacionoj jedinici Fonda, ukoliko penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja. Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava.

“Država, odnosno Fond PIO sa rehabilitacionim centrima svake godine ugovara cenu ležaja za rehabilitaciju koja je daleko manja od tržišne cene”, kaže za Biznis.rs generalni sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković i dodaje da banje nose četvrtinu svih smeštajnih kapaciteta u Srbiji.

Banja je manja ili veća turistička destinacija u kojoj posluje privatna ili državna zdravstvena ustanova. Najkraći i najpoznatiji naziv za te ustanove je RH (rehabilitacioni) centar, podseća naš sagovornik, i dodaje da je stanje u RH centrima Srbije danas znatno bolje nego početkom ovog veka, u banjama takođe.

Šta je od dokumenata neophodno za prijavu?

Svi penzioneri koji ispunjavaju propisane uslove uz prijavu koju podnose moraju da prilože penzijski ček i dokaz o visini penzije iz inostranstva (izvod banke, potvrdu inostranog nosioca socijalnog osiguranja). Takođe, korisnik predaje popunjenu prijavu sa izjavom na propisanom obrascu – gde želi da koristi rehabilitaciju, da osim penzije nema drugih ličnih primanja, da nije koristio rehabilitaciju u 2020. i 2021. godini i da ovlašćuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju. Ukoliko poseduje raspoloživu medicinsku dokumentaciju, korisnik i nju prilaže uz neophodnu dokumentaciju.

“Gotovo svaki od njih ima spa i velnes sadržaj i po načinu rada nalazi se negde između bolnice i hotela. Od svih banja (njih tridesetak) samo su dve turističke destinacije – Vrnjačka Banja i Sokobanja. U ove dve banje je u poslednjih pet-šest godina značajno ulagano i to se vidi i po povećanju turističkog prometa i po promeni starosne i profesionalne strukture gostiju”, ističe generalni sekretar Udruženja banja Srbije.  

Rang lista korisnika penzija koji ispunjavaju uslove za upućivanje na rehabilitaciju se objavljuje dvadeset prvog radnog dana od dana isteka oglasa.

Na rang listu korisnika penzija koji ispunjavaju uslove za upućivanje na rehabilitaciju može se podneti prigovor nadležnoj komisiji u roku od pet radnih dana od dana objavljivanja rang liste na oglasnoj tabli.

Komisija je dužna da u roku od pet dana razmotri podnete prigovore, obavesti podnosioce prigovora i utvrdi konačnu rang listu korisnika penzija koji su ostvarili pravo na rehabilitaciju, koju objavljuju na oglasnim tablama organizacija korisnika penzija – Saveza penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije „Nezavisnost”, Direkcije Fonda, Pokrajinskog fonda i filijala Fonda.

  • STRAHINJA

    5.4.2022 #1 Author

    Svakako dobra stimulacija i za penzionere i za banje kao domacine.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    5.4.2022 #2 Author

    Bar nešto.. 😀

    Odgovori

  • BOJANA

    5.4.2022 #3 Author

    I to vrlo teško dobijaju.

    Odgovori

  • SNEZANA

    5.4.2022 #4 Author

    Vrlo korisne informacije,dobro ce doci nasim penzionerima.

    Odgovori

  • TATJANA

    5.4.2022 #5 Author

    Fino za penzionere. Oni to sigurno ne bi mogli da isfinansiraju

    Odgovori

  • Milovan94

    5.4.2022 #6 Author

    Treba pomoći našim penzionerima…Zaslužili su

    Odgovori

  • DJORDJE1

    5.4.2022 #7 Author

    Lepe vesti. I penzioneri mogu da uživaju u banjskim lepotama.

    Odgovori

  • kaćica

    5.4.2022 #8 Author

    Lepo je sto neko misli na penzionere.Za svaku pohvalu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.4.2022 #9 Author

    Nasi penzioneri imali bi od penzije za dva prenocista..

    Odgovori

  • SANJA

    5.4.2022 #10 Author

    A treba se starijima pomoci,oni su vec prozoveli sta mi prozovljavamo,mi jos nismo bili u njihovw godine

    Odgovori

  • LUKA

    5.4.2022 #11 Author

    Odlicna informacija treba starijima pomoc I relax

    Odgovori

  • GAGA

    5.4.2022 #12 Author

    To im je jedina sansa da sebi priuste lecenje

    Odgovori

  • TINA

    6.4.2022 #13 Author

    Dobro je da postoji ta mogucnost za penzionere

    Odgovori

  • BRANA19

    6.4.2022 #14 Author

    Lepa informacija , oni svakako sa svojim penzijama ne mogu nista….

    Odgovori

  • DANA

    6.4.2022 #15 Author

    Tesko i bolesni dobiiju

    Odgovori

  • Bella

    6.4.2022 #16 Author

    Bilo bi lepo da iskoriste svi sve sto im drzava pruza i da ih drzava cuva.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...