pokušaj uzdizanja američke proizvodnje nakon zastoja u snabdevanju tokom pandemije

Intel i Brookfield ulažu 30 milijardi dolara u širenje fabrika čipova

NovacSvetVesti

24.8.2022 08:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Intel i Brookfield ulažu 30 milijardi dolara u širenje fabrika čipova Intel i Brookfield ulažu 30 milijardi dolara u širenje fabrika čipova
Američka tehnološka kompanija Intel i kanadski fond Brookfield Asset Management dogovorili su se da zajednički finansiraju do 30 milijardi dolara za fabrike čipova čuvenog... Intel i Brookfield ulažu 30 milijardi dolara u širenje fabrika čipova

Američka tehnološka kompanija Intel i kanadski fond Brookfield Asset Management dogovorili su se da zajednički finansiraju do 30 milijardi dolara za fabrike čipova čuvenog proizvođača čipova u Arizoni.

Ovaj potez dešava se nakon što je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) ranije ovog meseca potpisao takozvani CHIPS zakon, koji uključuje obezbeđivanje 52,7 milijardi dolara subvencija za proizvodnju i razvoj poluprovodnika u SAD.

Brookfieldova infrastrukturna filijala će uložiti do 15 milijardi dolara za 49 odsto udela u projektu proširenja, dok će Intel zadržati većinsko vlasništvo i operativnu kontrolu nad dve fabrike čipova namenjene za proizvodnju naprednih poluprovodnika u Čendleru u Arizoni.

Finansijski direktor Intela Dejvid Zinsner (David Zinsner) rekao je da se ovaj aranžman između kompanija „nadovezuje na momentum nedavnog usvajanja CHIPS zakona u SAD“.

Investicija je deo dogovora između Intela i Brookfielda u februaru ove godine da se istraže sve opcije finansiranja projekata kako bi se pomoglo ulaganje u nove Intelove proizvodne lokacije.

Intel je prošlog meseca smanjio svoje godišnje prognoze zbog pada potražnje za računarima.

Nakon što je Pat Gelsinger preuzeo kormilo kompanije početkom 2021. godine, Intel je najavio ulaganja od više milijardi dolara širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Cilj tih ulaganja je povećanje Intelove proizvodnje čipova nakon što je čitava industrija prošla kroz dvogodišnju krizu snabdevanja koja je izbacila tehnološku proizvodnju iz koloseka, od automobila do računara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.