Amerikanci staju na crtu prekomernoj proizvodnji u Kini i Tajvanu

Intel ulaže 20 milijardi dolara u izgradnju dve fabrike čipova

SvetVesti

24.3.2021 14:26 Autor: Marko Miladinović 0

Intel ulaže 20 milijardi dolara u izgradnju dve fabrike čipova Intel ulaže 20 milijardi dolara u izgradnju dve fabrike čipova
Izvršni direktor kompanije Intel Pat Gelsinger (Patrick Gelsinger) saopštio je da će ovaj veliki američki proizvođač čipova  investirati 20 milijardi dolara u izgradnju dva... Intel ulaže 20 milijardi dolara u izgradnju dve fabrike čipova

Izvršni direktor kompanije Intel Pat Gelsinger (Patrick Gelsinger) saopštio je da će ovaj veliki američki proizvođač čipova  investirati 20 milijardi dolara u izgradnju dva nova pogona za proizvodnju u SAD.

Gelsinger je na čelu kompanije tek mesec dana i svojim intervjuom na televiziji CNN prilično je uzburkao investitorske vode. Cilj kompanije je, ističe, da ponovo potvrdi svoju poziciju neprikosnovenog lidera u industriji poluprovodnika, koju je prema tvrdnjama mnogih stručnjaka, izgubila u poslednjih nekoliko godina.

Vrednost akcija Intela je porasla nakon objave ove vesti za više od 6 odsto na trgovanju posle zatvaranja berze, dok su deonice konkurentske kompanije AMD pale za preko 2,0 procenta.

Vrednost akcija kompanije Intel u poslednjih šest meseci/Izvor: Google-Nasdaq

Intel takođe planira da pokrene novu poslovnu jedinicu, Intel Foundry Services, koja bi se bavila proizvodnjom čipova koje su osmislile druge kompanije. Ova najava dolazi u jeku globalne nestašice čipova, koja je izazvala poremećaje u brojnim industrijama – od automobilske do industrije video igara, primećuje CNN, a prenosi Tanjug.

Takođe, dolazi skoro godinu dana nakon što je Intel ponudio da pomogne američkoj vladi da poveća domaće kapacitete za proizvodnju poluprovodnika, čime bi, po mišljenju nekih američkih zvaničnika, bila ojačana nacionalna bezbednost, budući da najnovija generacija mikročipova ima ključnu primenu u vojnom i odbrambenom sektoru.

Agencija Reuters izveštava da će intel graditi dve nove fabrike poluprovodnika u Arizoni, čime će „stati na crtu“ azijskim proizvođačima čipova koji dominiraju u ovom sektoru. Cilj Intela je da preokrene tehnološki balans snaga u korist SAD i Evrope, jer zvaničnike na oba kontinenta zabrinjava koncentracija proizvodnje čipova na Tajvanu, s obzirom na zategnite odnose koje imaju sa Kinom, dodaje britanska agencija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...