čak osam proizvodnih pogona na teritoriji države Ohajo

Intelove nove fabrike ne mogu da zadovolje američku potražnju za čipovima

SvetU fokusuVesti

24.1.2022 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Intelove nove fabrike ne mogu da zadovolje američku potražnju za čipovima Intelove nove fabrike ne mogu da zadovolje američku potražnju za čipovima
Intel je najavio da će potrošiti 20 milijardi dolara na izgradnju dve nove fabrike poluprovodnika u Ohaju do 2025. godine, a na kraju će... Intelove nove fabrike ne mogu da zadovolje američku potražnju za čipovima

Intel je najavio da će potrošiti 20 milijardi dolara na izgradnju dve nove fabrike poluprovodnika u Ohaju do 2025. godine, a na kraju će investirati u čak osam pogona za proizvodnju čipova u toj američkoj državi.

„Naša očekivanja su da ovo postane najveća lokacija za proizvodnju silicijuma na planeti“, rekao je za Time izvršni direktor Intela Pat Gelsinger (Patrick Gelsinger).

Intelovi napori su deo šireg pokušaja da se produži proizvodnja poluprovodnika u SAD. U 2020. godini poremećaji u lancu snabdevanja povezani sa pandemijom stvorili su globalni nedostatak čipova koji je poremetio najmanje 169 industrija, ali je posebno teško pogodio proizvodnju automobila u SAD.

Da bi izbegli sličnu krizu u budućnosti, američki političari su radili na tome da privole proizvođače poluprovodnika da otvore fabrike u SAD kroz subvencije i poreske olakšice. Intel se kladi na to da će ove subvencije učiniti nove fabrike dobrom investicijom.

Međutim, kako prenosi portal Quartz, količina koju će uskoro proizvodni pogoni Intela isporučivati na američko tržište i dalje nisu dovoljne da zadovolje nacionalne potrebe.

Još od jula, demokrate i republikanci u Kongresu rade na oživljavanju zaustavljenog zakona kojim bi se nudile 52 milijarde dolara federalnih subvencija za izgradnju novih fabrika poluprovodnika u SAD.

Senatori iz Ohaja Rob Portman i Šerod Braun (Sherrod Brown), u retkom trenutku dvopartijskog konsenzusa, pozvali su svoje kolege u Kongresu u saopštenju da brzo odobre subvencije kako bi se ublažio „nedostatak poluprovodnika bez presedana, koji je pogoršan potezima stranih vlada koje privlače ovaj sektor u inostranstvo i preterano oslanjanje SAD na proizvodnju u inostranstvu”, pre svega na robu koja pristiže iz Tajvana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...