U najavi grafičke kartice za gejming koje se mogu prilagoditi kripto tehnologiji

Intel predstavlja čipove specijalizovane za rudarenje digitalnog novca

Firme u fokusuHi-techSvetU fokusu

20.1.2022 17:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Intel predstavlja čipove specijalizovane za rudarenje digitalnog novca Intel predstavlja čipove specijalizovane za rudarenje digitalnog novca
Jedan od najvećih svetskih proizvođača čipova Intel planira da 23. februara na Institutu za inženjere elektrotehnike i elektronike Univerziteta u Pensilvaniji na međunarodnoj konferenciji... Intel predstavlja čipove specijalizovane za rudarenje digitalnog novca

Jedan od najvećih svetskih proizvođača čipova Intel planira da 23. februara na Institutu za inženjere elektrotehnike i elektronike Univerziteta u Pensilvaniji na međunarodnoj konferenciji predstavi mikročip niske voltaže sa specijalizovanim integrisanim kolom (ASIC).

Intel je u septembru potpisao ugovor o nabavci sa kompanijom za rudarenje kriptovaluta GRIID , navodi se u delimično redigovanim dokumentima dostavljenim Komisiji za hartije od vrednosti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dokumenti ne pokazuju ni cenu ni performanse čipa, iako je ugovor sklopljen na osnovu njegove efikasnosti u zahtevnom procesu rudarenja kriptovaluta.

Ove godine, nakon najave da će se pripojiti firmi SOAC kroz akviziciju specijalne namene vrednu više od tri milijarde dolara, kompanija GRIID će izaći na berzu, piše Capital.com.

Intel se takođe sprema da predstavi nove grafičke kartice za gejmere koje imaju potencijal da se prilagode procesu rudarenja.

Ulazak kompanije Intel u kripto sferu može se posmatrati i kao još jedan korak ka prihvatanju i legitimizacije kripto ekosistema. Intel je i ranije imao udela u razvijanju kripto tehnologije, te je 2018. godine, ova kompanija nagrađena za patentiranje visoko efikasnog čipa za rudarenje kriptovaluta.

Vrednost deonica najvećeg proizvođača čipova na svetu ostala je nepromenjena nakon ovih vesti, a ranije u toku nedelje je čak blago opala.

Spolja posmatrano, udeo u kripto tehnologiji mogao bi povećati trenutne prihode kompanije, koji se zasnivaju na proizvodnji personalnih računara i servera. Ipak isplativost rudarenja zavisi od mnogo faktora, kao što su cena bitcoina, opterećenje mreže i nestabilnost.

Kompanija Intel naglašava energetsku efikasnost svog proizvoda, ukazujući na to da bi čipovi niske voltaže mogli da utiču i na smanjenje računa za električnu energiju, te da na taj način učestvuju u ispunjavanju ciljeva vezanih za održivost.

  • LIMUN ŽUT

    20.1.2022 #1 Author

    S obzirom na zastupljenost digitalnih valuta ovo je još jedna dobra ideja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...