U poslednjem kvartalu japanski zajmodavac profitirao 242 miliona dolara

Investiciona banka Nomura objavila podatke o profitu u prošloj finansijskoj godini

BankeNovacSvetVesti

26.4.2022 18:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Investiciona banka Nomura objavila podatke o profitu u prošloj finansijskoj godini Investiciona banka Nomura objavila podatke o profitu u prošloj finansijskoj godini
Po završetku teške finansijske godine, kompanija Nomura objavila je podatke o svom kvartalnom profitu. Japanska najveća brokerska i investiciona banka je saopštila da njen... Investiciona banka Nomura objavila podatke o profitu u prošloj finansijskoj godini

Po završetku teške finansijske godine, kompanija Nomura objavila je podatke o svom kvartalnom profitu.

Japanska najveća brokerska i investiciona banka je saopštila da njen profit u prva tri meseca 2022. godine iznosi 31 milijardu jena, odnosno 242 miliona dolara. Godinu dana ranije, ova kompanija je zabeležila neto gubitke u vrednosti od 155,4 milijarde jena (1,22 milijarde dolara), što je njen najveći gubitak u deceniji.

Kompanija je otpisala dodatne troškove u vrednosti od 23 milijarde jena povezane sa američkom transakcijom od pre deset godina, što je dovelo do gubitka većeg dela profita ove banke u drugom kvartalu prošle godine, piše Financial Times.

Nomura već nekoliko godina rešava sudske sporove vezane za američke transakcije. Izvršni direktor investicione banke Kentarp Okuda izjavio je da je banka u četvrtom kvartalu “skoro privela kraju” poslove ugovorene pre globalne finansijske krize 2007-2008, tako da su “upravljački resursi oslobođeni i spremni za ulaganje u oblasti rasta”.

Nakon kolapsa finansijske kompanije Archegos u martu 2021. godine, koji je predstavljao težak udar za globalne kompanije uključujući Credit Suisse i Morgan Stanley, regulatori podrobnije istražuju kontrolu rizika u bankama.

Sukob u Ukrajini i mogućnost agresivnog rasta kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama u prethodnom kvartalu su pogodili svetske berze, povlačeći nadole i poslovanje maloprodajnih banaka i investicionih kompanija. Ali, veliki broj korporativnih pripajanja i akvizicija savetodavnih biznisa donekle je nadoknadilo gubitak prihoda.

Celogodišnji neto prihod kompanije Nomura iznosi 143 milijarde jena, što je za 6,6 odsto niže u odnosu na prethodnu godinu. Kompanija nije saopštila očekivanja za finansijsku godinu koja se završava u martu 2023.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...