Nakon dvocifrenih gubitaka i rasprodaje tehnoloških akcija američki milijarder se ponovo okreće čuvenoj kompaniji u sferi zabave

Investicioni fond Third Point ulaže u Disney milijardu dolara

BiznisInvesticijeNovacVesti

16.8.2022 09:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Investicioni fond Third Point ulaže u Disney milijardu dolara Investicioni fond Third Point ulaže u Disney milijardu dolara
Investicioni fond Third Point u zaključio je ugovor prema kome će posedovati udeo u kompaniji Walt Disney vredan milijardu dolara, a ovom investicijom čelnici... Investicioni fond Third Point ulaže u Disney milijardu dolara

Investicioni fond Third Point u zaključio je ugovor prema kome će posedovati udeo u kompaniji Walt Disney vredan milijardu dolara, a ovom investicijom čelnici fonda planiraju da pokrenu niz promena, koje uključuju odvajanje sportskog programa ESPN, kupovinu akcija i nove članove upravnog odbora.

Milijarder Danijel Leb (Daniel Loeb), koji vodi Third Point, napravio je oštar zaokret ka kompaniji Disney kada je, u drugom kvartalu, dao novu ponudu, nedugo nakon što je napustio svoju poziciju nekoliko meseci ranije kada je bojazan u vezi sa rastućim cenama i sve bržim povećanjima kamatnih stopa podstakao veliku rasprodaju akcija.

Fond Third Point, koji trenutno poseduje približno 0,4 odsto kompanije poznate po tematskim parkovima i animiranim ekranizacijama bajki, sada se vraća sa hvalama za generalnog direktora kompanije Roberta Čapeka (Robert Chapek) i listom inicijativa kojima bi on i članovi upravnog odbora trebalo da se okrenu kako bi podstakli rast.

“Naša uverenost u da će se kompanija Disney održati na trenutnoj trasi je tolika da smo u poslednjim nedeljama otkupili značajan udeo u kompaniji”, napisao je Leb u pismu Čapeku u koje je Reuters imao uvid. Leb je pismo poslao nakon što je kompanija Disney prijavila rast kvartalnog profita od 50 odsto i povećan broj pretplatnika na njenoj striming platformi.

U saopštenju kompanije Disney navodi se da prihvataju “viđenje svih svojih investitora”. Istaknuto je da je kompanija, i pored kontroverzi u vezi sa glumicom Skarlet Johanson (Scarlett Johansson) i odgovora kompanije na novi zakon o obrazovanju u Floridi, pod Čapekovim rukovodstvom imala rast profita, dodajući da njegov upravni odbor čine eksperti za poslovanje u oblasti brendinga, tehnologije, kao i poslovanju usmerenom ka potrošaču.

Akcije kompanije, čija je vrednost pala za oko 21 odsto od januara, beleže rast cena za 2,2 odsto, na 124,21 dolar.

Leb je kao investitor ranije podsticao promene poslovanja u firmama kao što su Nestle i zdravstvena kompanija Baxter International. Kao i drugi rukovodioci u investicionim fondovima, i Leb se suočio sa dvocifrenim gubicima, pa je pokušao da umanji štetu prodajući gotovo sve tehnološke akcije ranije u toku ove godine, navode obavešteni izvori.

Third Point je ponovo otkupio akcije kompanije Disney, ali na nižem nivou u odnosu na inicijalnu investiciju 2020. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...