Očekuju se promene na tržištu obveznica nakon izbora u nedelju

Investitori strepe od političke smene u Nemačkoj

SvetVesti

25.9.2021 14:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Investitori strepe od političke smene u Nemačkoj Investitori strepe od političke smene u Nemačkoj
Menadžeri fondova su oprezni kada je u pitanju klađenje na određene koalicije, ali tržišta dugovanja naginju ka levoj alijansi. Investitori se pripremaju za ishod... Investitori strepe od političke smene u Nemačkoj

Menadžeri fondova su oprezni kada je u pitanju klađenje na određene koalicije, ali tržišta dugovanja naginju ka levoj alijansi.

Investitori se pripremaju za ishod trenutno veoma neizvesnih izbora u Nemačkoj, koji će se održati u nedelju. Kako pokazuju određene analize, evropsko tržište obveznicama već cilja na političku smenu u najvećoj ekonomiji u regionu.

Glasanje ostaje otvoreno, zbog čega se menadžeri fondova ustručavaju da se opklade na neku od brojnih koalicija kojima će posle izbora biti potrebni meseci da se formiraju. I pored toga, iznenadni uspon Socijaldemokratske partije (SPD) učinio je da se levičarski nastrojeni investitori nadaju nekom levo orijentisanom savezu. Ovo bi moglo da podstakne slobodniju potrošnju u Berlinu, sa akcentom na smanjenje duga koji je karakterisao 16 godina dugu vladavinu Angele Merkel, piše Financial Times.

Kako smatra šef globalnih stopa u kompaniji Insght Investment Garet Kolsmit (Gareth Colesmith), doći će do političkog preokreta bez obzira na ishod izbora, te je jedino pitanje za tržišta koliko će velika biti ta promena.

Nagli skok u broju pristalica SPD-a, predvođenog Olafom Šolcom (Olaf Scholz), u poslednjim nedeljama kampanje poklopio se sa “primetnom promenom brzine” na Bunds tržištu, a cene obveznica nemačke vlade su već sada poznate, navodi Ričard Mekgvajer (Richard McGuire) iz Rabobank-a.

Prodaja koja je počela krajem avgusta u četvrtak je dovela desetogodišnji državni prinos do tromesečnog maksimuma od minus 0,25 po centi. Istovremeno, špekulacije u vezi sa inflacijom, izvedene na osnovu državnih obveznica zaštićenih od inflacije, naglo su se intenzivirale. Samim tim, vrednost obveznica je dostigla najviši nivo još od 2013. godine, sa tek nešto preko 1,6 centi, koliko se očekuje u predstojećoj deceniji.

Ovakvi potezi su delimično u saglasju sa globalnim težnjama, koje imaju tendenciju da povlače sva velika svetska tržišta obveznica zajedno. Ipak, rast prihoda i državnih obveznica u Nemačkoj nadmašio je tržišta poput Sjedinjenih Američkih Država, što ukazuje na to da su izbori uzburkali inače stabilno tržište, naveo je Mekgvajer.

Foto: Pixabay.com

On je dodao i da su investitorima potrebne veće nadoknade prilikom trgovine dugovanjima zbog teškoća pri predviđanju u kom će smeru ići politika Nemačke.

Sastav bilo koje koalicije sa SPD-om će biti ključan. Koalicija sa hrišćanskim demokratama Angele Merkel može signalizirati kontinuitet, posebno jer se Šulc ne može smatrati pobornikom slobodne potrošnje. Stranka slobodnih demokrata bi takođe mogla nametati ograničenja u tom pogledu.

Zelena partija, koja je u proleće nakratko bila na vrhu tabele, mogla bi da povede SPD u drugom smeru, kao jedina partija koja je izričito pozvala na reformu nemačke konstitucionalne “dužničke pauze” na potrošnju, koja je bila privremeno bila uklonjena u toku pandemije. Uzimajući to u obzir, bilo kakav znak da bi čvrsta levica Die Linke mogla biti pozvana da se pridruži novoj vladi mogao bi se protumačiti kao put ka fiskalnom radikalizmu.

Prema rečima stratega iz RBC Capital Markets Petera Šafrika (Peter Schaffrik), vlada vođena levicom, čak i ako bude uključivala slobodne demokrate, biće naklonjena politici potrošnje novca.

Šafrik je rekao da najjača reakcija možda neće biti na domaćem tržištu obveznicama u Nemačkoj, već na rizičnijem tržištu dugovima na drugim mestima u evrozoni, uzimajući u obzir da su SPD i Zeleni otvoreniji prema pozajmljivanju i trošenju na nivou Evropske unije od desno opredeljenih partija. Podrška Nemcima za zajedničko zaduživanje trebalo bi da podstakne obveznice u državama poput Italije i Španije, napominje on.

Većina investitora ne očekuje iznenadni porast cena zaduživanja u Nemačkoj, koje će nakon deset godina od zastarevanja biti ispod nule u periodu dužem od dve godine. Ipak, odvraćanje od mera štednje u Berlinu bi moglo pomoći u smanjenju nemačkog duga, koje investitori vide kao ultimativno utočište evrozone.

Delimično, razlog zašto trgovanje dugom ima tako nizak prihod je nestašica. Nemci nemaju dovoljno sredstava da podmire dugovanja, smatra direktor za investiranje u kompaniji BlueBay Asset Management Mark Dauding (Mark Dowding). On dodaje da bi generisanje novih sredstava olakšalo situaciju.

Ipak, Dauding kaže da bi investitori trebalo da budu oprezni prilikom klađenja na dužničke obveznice, osim ako ne dođe do dramatično velikog zaduženja, koje bi praktično dozvolilo prisustvo Evropske Centralne Banke kao kupca obveznica. Ovo je najverovatniji scenario ukoliko se u bliskoj budućnosti formira “crveno-crveno-zelena” koalicija Socijaldemokrata, partije Die Linke i Zelene partije, dodaje on.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...