IPAK BEZ NAFTNOG SPORAZUMA Nespremnost OPEC+ da smanji dnevnu proizvodnju

IzdvajamoSvetVesti

11.4.2020 15:00 Autor: Vladimir Jokanović

IPAK BEZ NAFTNOG SPORAZUMA Nespremnost OPEC+ da smanji dnevnu proizvodnju IPAK BEZ NAFTNOG SPORAZUMA Nespremnost OPEC+ da smanji dnevnu proizvodnju
Sporazum o ograničenju svetske produkcije nafte nije definisan do kraja i nije opšte prihvaćen, dakle nema ga. Takav zaključak se nameće iz pregovaračkog načela... IPAK BEZ NAFTNOG SPORAZUMA Nespremnost OPEC+ da smanji dnevnu proizvodnju

Sporazum o ograničenju svetske produkcije nafte nije definisan do kraja i nije opšte prihvaćen, dakle nema ga. Takav zaključak se nameće iz pregovaračkog načela da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. Ipak, povod za dodatnu opreznost u vezi sa konačnim proglašenjem propasti dogovora su izjave predsednika SAD i Rusije kojima su oni u petak signalizirali da je naftni dogovor praktično postignut.

Ministri energetike zemalja G20 završili su sastanak kasno u petak bez sporazuma, iako se od njih očekivalo da se udruže sa zemljama OPEC+ i usaglase međusobni dogovor o smanjenju globalne proizvodnje, saznaje Bloomberg. Prema pisanju ruskog Komersanta koji se poziva na ocene analitičara, bilo je očekivano što su SAD, Brazil i Kanada samostalno napustile sporazum, jer te tri zemlje nisu najavile spremnost da smanje proizvodnju.

Dan ranije gotovo sve zemlje OPEC+, uključujući Rusiju i Saudijsku Arabiju usaglasile su smanjenje sopstvene proizvodnje za oko 20 odsto, odnosno za 10 miliona barela dnevno za dva meseca. Dogovoreno je da globalni obim proizvodnje bude smanjen do osam miliona barela dnevno do kraja 2020. godine, a do šest miliona barela dnevno do aprila 2021.

Svrha sporazuma bila je smanjenje posledica drastičnog pada potražnje nafte na tržištu, usled pandemije korona virusa. Naftna kriza snizila je cenu nafte i izazvala punjenje skladišta. Prema rečima ruskog ministra energetime Aleksandra Novaka, prekomerna proizvodnja dostigla je 10-15 miliona barela dnevno, dok bi se u drugom kvartalu mogla i udvostručiti. Prema njegovim rečima upitna je efikasnost dogovora zemalja OPEC+ bez učešća drugih država. Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je u petak da je sporazum u formatu OPEC+ u potpunosti dogovoren i da ga smatra „veoma pozitivnim“.

Rusija i Saudijska Arabija pokušale su da privole najvećeg proizvođača na svetu – SAD da se pridruže sporazumu, ali su se na kraju zadovoljile usmenim uveravanjem o prirodnom smanjenju domaće proizvodnje nafte za dva miliona barela dnevno.

Neslaganja su nastala i unutar samog OPEC+, jer zajednički zaključak zasedanja sadrži klauzulu da će sporazum stupiti na snagu tek nakon pristupanja Meksika, koji nije pristao na smanjenje proizvodnje za 400.000 barela dnevno. Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) naknadno je potvrdio da su SAD spremne da preuzmu deo meksičke kvote, bez daljeg objašnjena na koji način bi to trebalo da bude regulisano. Zbog toga formalno ni OPEC+ nije postigao konačan dogovor. Ne zaboravimo, Tramp je kasnije u petak rekao da se sa Obradorom dogovorio da Meksiko ograniči dnevnu proizvodnju na 100.000 barela dnevno.

Članice organizacije OPEC su Saudijska Arabija, Iran, Indonezija, Libija, Venecuela, Irak, Alžir, Nigerija, Ekvador, UAE, Gabon, Angola i Kuvajt, dok su u proširenom OPEC+ formatu još Rusija, Kazahstan i Azerbejdžan.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...