Korporativni sektor ostrvskoj zemlji doneo četvrtinu ukupnih prihoda od poreza

Irska očekuje primenu ugovora o minimalnom korporativnom porezu

BiznisPoreziPoslovanjeVesti

20.7.2022 19:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Irska očekuje primenu ugovora o minimalnom korporativnom porezu Irska očekuje primenu ugovora o minimalnom korporativnom porezu
Irska još uvek iščekuje primenu globalnog ugovora o minimalnom korporativnom porezu od 15 odsto, uprkos preprekama za odobravanje ovog dokumenta koje su se pojavile... Irska očekuje primenu ugovora o minimalnom korporativnom porezu

Irska još uvek iščekuje primenu globalnog ugovora o minimalnom korporativnom porezu od 15 odsto, uprkos preprekama za odobravanje ovog dokumenta koje su se pojavile u američkom Kongresu.

Proces usvajanja OECD ugovora “odvija se upravo onako kako sam očekivao da će se odvijati”, naveo je ministar finansija Irske Paskal Donahju (Paschal Donohoe) za televiziju Bloomberg.

Velika reforma korporativnog oporezivanja je u oktobru dobila podršku u 136 zemalja, nakon što su vlade rešile ključne donele odluke u vezi sa nivoom globalne minimalne stope i ukidanjem novih digitalnih poreza. Irska je bila među nekoliko zemalja koje su sporazumu protivile, te je od ministarke finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) zahtevala podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Korporativna kamatna stopa u Irskoj je već dugo na nivou od 12,5 odsto, a korporativni sektor je ovoj zemlji doneo četvrtinu ukupnih prihoda od poreza.

“Sveukupno, mislim da ćemo postići napredak u Evropskoj uniji, ali i da ćemo kasnije u toku ove godine videti napredak na globalnom nivou kada je ova kamata u pitanju”, rekao je Donahju.

Prema njegovim rečima, ako se Irska nađe u poziciji u kojoj nema napretka u pogledu kamate, to će predstavljati izazov za celokupni sporazum OECD.

„Verujem da je u našem interesu da to izbegnemo”, zaključio je Donahju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...