zbog koncentracije stečene preuzimanjem skopskog preduzeća vebspot

Ispituje se da li je Ananas narušio Zakon o zaštiti konkurencije

SrbijaVesti

2.11.2022 14:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Ispituje se da li je Ananas narušio Zakon o zaštiti konkurencije Ispituje se da li je Ananas narušio Zakon o zaštiti konkurencije
Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji saopštila je da je po službenoj dužnosti pokrenula postupak protiv privrednog društva Ananas e-commerce iz Beograda radi ispitivanja... Ispituje se da li je Ananas narušio Zakon o zaštiti konkurencije

Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji saopštila je da je po službenoj dužnosti pokrenula postupak protiv privrednog društva Ananas e-commerce iz Beograda radi ispitivanja koncentracije koja je sprovedena iako nije odobrena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, a koja je, prema osnovanoj pretpostavci, nastala sticanjem kontrole nad privrednim društvom Vebspot d.o.o. Skoplje.

Društvo Ananas je, kako je saopšteno, deo divizije Nove Tehnologije Delta grupe koje se bavi online trgovinom i obuhvaćeno je konsolidacijom u okviru koje se sastavlja konsolidovani finansijski izveštaj društva Delta Holding.

Sva privredna društva koja posluju pod kontrolom društva Delta Holding, odnosno koja čine Delta grupu, smatraju se, kako je navedeno, jednim učesnikom na tržištu.

Komisija će u ispitnom postupku oceniti zakonom propisane kriterijume kojima se utvrđuje dozvoljenost koncentracije, a naročito okolnost da se radi o sprovedenoj, a neprijavljenoj koncentraciji, što je bila obaveza učesnika na tržištu.

Zakonom je propisano da su koncentracije učesnika na tržištu dozvoljene, osim ako bi značajno ograničile, narušile ili sprečile konkurenciju na tržištu Srbije, a naročito ako bi to ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje bilo rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja, piše u zvaničnom saopštenju koje je prenela agencija Beta.

Komisija će utvrditi i bitne činjenice, dokaze i ostale elemente na kojima će zasnovati svoju odluku u pogledu eventualnog određivanja mere zaštite konkurencije, odnosno mere dekoncentracije.

  • Anna

    2.11.2022 #1 Author

    Hahahaha! Kao prvo- Ananas nema konkurenciju u Srbiji. Oni su pokušali da se ugledaju na Amazon. Ali su definitivno nekome stali na žulj jer se šire brzo. Znači- zbogom Ananas!

    Odgovori

  • VERA

    2.11.2022 #2 Author

    Komisija će da utvrdi da li je bilo povrede zakona.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    2.11.2022 #3 Author

    Sigurno ima debelih dokaza za postupak..

    Odgovori

  • Coka13

    4.11.2022 #4 Author

    Ananas je pokrenuo svoju priču po ugledu na Amazon i dobro im ide. Izgleda je jedini problem što nekom to ne odgovara. Previše je preduzeća po kojima treba „pročačkati“ ali ih drže nečija braća, sestre, familija, pa onda ništa.

    Odgovori

  • TATJANA

    4.11.2022 #5 Author

    Ne sme biti uspešan i bolji, mora se naci nesto da ih pregaze

    Odgovori

  • LEKI

    5.11.2022 #6 Author

    Treba utvrditi da li je bilo sve po zakonu, drugačije nema smisla

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...