Veliki pad broja putnika na evropskim aerodromima

Istanbul pretekao londonski Hitrou po broju putnika

BiznisEUSvetTurizamVesti

22.1.2021 11:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Istanbul pretekao londonski Hitrou po broju putnika Istanbul pretekao londonski Hitrou po broju putnika
Aerodromi u svetu su u 2020. godini zbog pandemije i ograničenja putovanja ostvarile godišnji pad broja putnika između 70 i 80 odsto, iako je... Istanbul pretekao londonski Hitrou po broju putnika

Aerodromi u svetu su u 2020. godini zbog pandemije i ograničenja putovanja ostvarile godišnji pad broja putnika između 70 i 80 odsto, iako je bilo aerodroma koji su ostvarili i nešto manji pad. Slična situacija je i među evropskim aerodromima.

Prema podacima Svetske turističke mreže (WTN), na prvom mestu u Evropi u prošloj godini po broju putnika je aerodrom u Istanbulu, koji je opslužio oko 23,4 miliona putnika, i za koji se predviđa da će i narednih godina biti najprometniji aerodrom u Evropi, zbog povećanja kapaciteta i novog terminala.

Aerodrom u Istanbulu
Foto: Pixabay.com

Na drugom mestu po broju putnika za 2020. je glavni pariski aerodrom Šarl de Gol (Charles de Gaulle) koji je u prvih 11 meseci prošle godine uslužio oko 21,1 miliona putnika.

Londonski Hitrou (Heathrow) izgubio je vodeću poziciju među evropskim aerodromima, jer je u prošloj godini zabeležio pad broja putnika od čak 73 odsto, pre svega zbog ograničenja putovanja zbog pandemije korona virusa, i spao je na promet od oko 22,1 milion putnika, u poređenju sa oko 81 milion putnika u 2019.godini.

Zbog toga se najveći londonski aerodrom i smatra najvećim gubitnikom među vazdušnim lukama u Evropi.

Moskovski međunarodni aerodrom Šeremetjevo, kao najveći ruski aerodrom za putnički i teretni saobraćaj u 2020. zabeležio je oko 20 miliona putnika, čime se na rang listi najvećih evropsih aerodroma popeo za tri mesta, ukupno na petu poziciju.

Kako se navodi, oporavak prometa na evropskim aerodromima može se očekivati tek u drugoj polovini ove godine, kada globalna vakcinacija bude počela da daje rezultate, dok se dostizanje prometa iz 2019. godine, ne očekuje pre 2023. ili čak 2024. godine, uz pretpostavku obuzdavanja pandemije korona virusa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...