Privrednici u obavezi da dokumentaciju dostave do 4. maja

Ističe rok za dostavljanje konsolidovanog godišnjeg finansijskog izveštaja

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

29.4.2022 15:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Ističe rok za dostavljanje konsolidovanog godišnjeg finansijskog izveštaja Ističe rok za dostavljanje konsolidovanog godišnjeg finansijskog izveštaja
Agencija za privredne registre podseća sva matična pravna lica koja nisu izuzeta od obaveze sastavljanja, dostavljanja i obelodanjivanja konsolidovanih godišnjih finansijskih izveštaja za 2021.... Ističe rok za dostavljanje konsolidovanog godišnjeg finansijskog izveštaja

Agencija za privredne registre podseća sva matična pravna lica koja nisu izuzeta od obaveze sastavljanja, dostavljanja i obelodanjivanja konsolidovanih godišnjih finansijskih izveštaja za 2021. godinu, da u sredu 4. maja 2022. godine ističe rok za njihovo dostavljanje Agenciji.

Izuzetno, za obveznike sa poslovnom godinom različitom od kalendarske, taj rok ističe četiri meseca od datuma bilansa.

Posebnom informacionom sistemu putem kojeg dostavljaju finansijske izveštaje sastavljene na 31.12.2021. godine i kasnije, obveznici mogu pristupiti isključivo korišćenjem linka Finansijski izveštaji.

Ukoliko obveznici odluče da uz finansijski izveštaj istovremeno ne dostave i dokumentaciju propisanu članom 45. Zakona, to mogu učiniti putem odvojenog zahteva najkasnije do 31. jula 2022. godine.

“Detaljne informacije o podnošenju navedene vrste izveštaja dostupne su na internet stranici Agencije, u okviru Registra finansijskih izveštaja”, ističu iz APR-a.

APR
Foto: APR

Podsetimo, po isteku zakonskog roka obveznici mogu dostaviti konsolidovani godišnji finansijski izveštaj najkasnije do kraja 2022. godine, uz plaćanje naknade uvećane zbog neblagovremenosti. Nakon isteka 2022. godine prestaje svaka mogućnost dostavljanja izveštaja za 2021. godinu, pa počinje podnošenje prijava za privredni prestup.

Ukoliko se konsolidovani finansijski izveštaj ne dostavi u naznačenom roku pravnom licu preti novčana kazna u visini od 100.000 do tri miliona dinara.

U slučaju da dostavlјeni zahtev ima manjkavosti, obaveštenje o utvrđenim nedostacima, takođe se objavlјuje na internet stranici APR-a i istog dana se obvezniku dostavlјa informacija o tome na e-mail adresu.

Utvrđene nedostatke obveznik treba da otkloni najkasnije u roku od 30 dana od dana objavlјivanja obaveštenja. U suprotnom, KGFI neće biti upisan u Registar i javno objavlјen kao potpun i računski tačan.

Izveštaji koji nisu potpisani na adekvatan način od strane punomoćnika ili knjigovođe vraćaju se obvezniku elektronskim putem radi potpisivanja.

Pretraga objavljenih finansijskih izveštaja može se vršiti po matičnom broju, poreskom identifikacionom broju (PIB) ili po nazivu pravnog lica, odnosno preduzetnika.

  • Milovan94

    29.4.2022 #1 Author

    Čekamo samo da vidimo kakvi će I rezultati biti

    Odgovori

  • SNEZANA

    29.4.2022 #2 Author

    Bitno je sve predati regularno I na vreme.

    Odgovori

  • GOCA BG

    29.4.2022 #3 Author

    Verujem da ce svi ispostovati rokove,kazne su ogromne…

    Odgovori

  • VERA

    30.4.2022 #4 Author

    Sigurno ce svi da dostave na vreme izvestaje.

    Odgovori

  • DANIJELA

    30.4.2022 #5 Author

    Nadam se da ce biti sto vise urednih i bonitetnih firmi ove godine.

    Odgovori

  • LUKA

    1.5.2022 #6 Author

    Trebalo bi da je svima u interest da postuju rokove

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...