Klasičan način registracije dostupan još godinu dana

Osnivanje d.o.o. od marta 2023. godine biće moguće samo elektronski

PoslovanjePreduzetnikSrbija

18.4.2022 08:01 Autor: Ljiljana Begović 9

Osnivanje d.o.o. od marta 2023. godine biće moguće samo elektronski Osnivanje d.o.o. od marta 2023. godine biće moguće samo elektronski
Započinjanje poslovanja često zavisi od mnogo faktora, a jedna od bitnih stavki je odluka da li ćete biti preduzetnik ili vlasnik društva sa ograničenom... Osnivanje d.o.o. od marta 2023. godine biće moguće samo elektronski

Započinjanje poslovanja često zavisi od mnogo faktora, a jedna od bitnih stavki je odluka da li ćete biti preduzetnik ili vlasnik društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.).

Ono što će svima onima koji se odluče da posluju kao d.o.o. pojednostaviti proceduru osnivanja je online registracija preko aplikacije Agencije za privredne registre (APR).

“U ovom trenutku osnivanje d.o.o. je moguće izvršiti na „tradicionalni način“, ali i online preko aplikacije APR-a. Naime, 16. novembra 2021. godine stupile su na snagu izmene zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, prema kojima se osnivanje d.o.o. vrši isključivo u elektronskoj formi. Međutim, primena ove odredbe odložena je za 18 meseci. Dakle, od 23. marta 2023. godine osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću biće moguće samo elektronski, odnosno online”, kaže advokat Dragana Vidaković u razgovoru za Biznis.rs.

Ona dodaje da je prelazak sa tradicionalnog na online poslovanje veliki plus, koji će značajno skratiti vreme osnivanja preduzeća.

“Potpuno razumem da ima puno ljudi koji nisu kompjuterski dovoljno obučeni, ali sa druge strane elektronsko poslovanje štedi jedan resurs koji sve više nedostaje i sve je dragoceniji, a to je vreme”, ističe Vidaković.

Računovodstvo
Foto: Freepik.com

Pre nego što započne proces osnivanja društva sa ograničenom odgovornošću potrebno je da budući vlasnik bude upoznat sa svim prednostima i manama ovog načina poslovanja.

D.o.o. je potpuno nezavisan od osnivača. To znači da kada ovakvo preduzeće otvori tekući račun u banci, taj račun nema veze sa fizičkim licem, odnosno osnivačem.

Na primer, ako osnivač odnosno fizičko lice duguje novac za struju u privatnom stanu, izvršitelj neće moći da skine novac sa računa društva.

Takođe, prednost d.o.o. je što ima svoju posebnu imovinu i za obaveze odgovara samo imovinom koju poseduje kao preduzeće, dok preduzetnik za poslovne kao i za privatne obaveze odgovara svom svojom imovinom (poslovnom i privatnom), i to je najveći nedostatak pravne forme preduzetnika.

Kada je reč o osnivanju d.o.o. tradicionalnim putem, on će biti moguć do 23. marta 2023. godine, od kada sistem potpuno prelazi na online formu.

Da biste postali vlasnik d.o.o. na ovakav način potrebno je pre svega da osnivač sastavi i kod notara overi osnivački akt. Ako se radi o više osnivača, oni zaključuju i kod notara overavaju ugovor o osnivanju.

“Takođe, potrebno je da se pripremi odluka o imenovanju direktora, ukoliko nije imenovan u samom osnivačkom aktu, zatim očitane lične karte osnivača, popunjena registraciona prijava, dokaz o uplati naknade. Sva navedena dokumenta predaju se ili lično u prostorijama APR-a ili se šalju poštom”, objašnjava Vidaković.

Šta je potrebno za online osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću

Za ovaj način prijave društva sa ograničenom odgovornošću potrebno je da budu ispunjeni određeni tehnički preduslovi. Neophodno je da osnivač poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat (elektronski potpis) izdat od sertifikacionog tela u Republici Srbiji, instaliran čitač elektronskih kartica, instaliranu NEXU aplikaciju za elektronsko potpisivanje, kao i otvoren nalog na sistemu za centralizovano prijavljivanje korisnika Agencije za privredne registre, radi pristupa informacionom sistemu, Visa, MasterCard ili Dina platne kartice za plaćanje naknade.

“Takođe, pri online osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću potrebno je obezbediti osnivački akt, ali ga u ovom slučaju nije potrebno overavati kod notara. Dovoljno je da osnivači potpišu dokument svojim elektronskim sertifikatom. Ukoliko lice koje želi elektronski da osnuje d.o.o. nema navedene preduslove, može dati ovlašćenje drugom licu (može biti i advokat) da to učini za njegovo ime i za njegov račun. Ono bez čega se, međutim, ne može i što osnivač d.o.o. svakako mora imati jeste kvalifikovani elektronski sertifikat (elektronski potpis) kojim će se overiti osnivački akt”, naglašava advokat Dragana Vidaković.

 • VERA

  18.4.2022 #1 Author

  Eto i to je olaksano , online je buducnost.

  Odgovori

 • JOVANA

  18.4.2022 #2 Author

  Bice to komlikovano za starije preduzetnike

  Odgovori

 • NIKOLA.NIDZO

  18.4.2022 #3 Author

  odlicna vijest

  Odgovori

 • BOJANA

  18.4.2022 #4 Author

  Super, biće lakše mnogima.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  18.4.2022 #5 Author

  treba unapređivati sve segmente poslovanja pa i osnivanje firmi. mnogo lakše za komunikaciju izmđu Agencije i osnivača

  Odgovori

 • Emilija

  18.4.2022 #6 Author

  To je odlicno i korisno a pre svega olaksavajuce!

  Odgovori

 • SNEZANA

  18.4.2022 #7 Author

  Tako ce svakako ici mnogo brze.

  Odgovori

 • TATJANA

  18.4.2022 #8 Author

  Vreme je novac, pa da se ustedi sve sto moze

  Odgovori

 • GOCA BG

  18.4.2022 #9 Author

  Lakse i brze svakako…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *