kašnjenje povlači prijavu za privredni prestup

Poslednji rok za dostavljanje finansijskih izveštaja ističe 4. maja

AnalizaPoslovanjePreduzetnikU fokusu

20.4.2022 12:26 Autor: Ljiljana Begović 6

Poslednji rok za dostavljanje finansijskih izveštaja ističe 4. maja Poslednji rok za dostavljanje finansijskih izveštaja ističe 4. maja
Novina u Zakonu o računovodstvu koji je u primeni od 1. januara 2020. godine je i promenjeni rok za dostavljanje konsolidovanog godišnjeg finansijskog izveštaja... Poslednji rok za dostavljanje finansijskih izveštaja ističe 4. maja

Novina u Zakonu o računovodstvu koji je u primeni od 1. januara 2020. godine je i promenjeni rok za dostavljanje konsolidovanog godišnjeg finansijskog izveštaja (KGFI) do 30. aprila, odnosno do 4. maja jer je ove godine poslednji dan roka neradan.

Prethodnih godina izveštaje je trebalo predati do poslednjeg dana jula.

Iz Agencije za privredne registre (APR) kažu da obavezu dostavljanja konsolidovanog godišnjeg izveštaja o poslovanju nemaju samo matična pravna lica razvrstana kao velika, već taj izveštaj moraju da dostave sva matična pravna lica, nezavisno od veličine.

Za javno objavlјivanje konsolidovanog godišnjeg finansijskog izveštaja i dokumentacije potrebno je platiti naknadu od 6.000 dinara. U slučaju da se ovaj izveštaj podnosi posle predviđenog roka, trebalo bi pored osnovne naknade uračunati i dodatni trošak od 3.000 dinara.

“Po isteku zakonskog roka obveznici mogu dostaviti konsolidovani godišnji finansijski izveštaj najkasnije do kraja 2022. godine, uz plaćanje naknade uvećane zbog neblagovremenosti. Nakon isteka 2022. godine prestaje svaka mogućnost dostavljanja izveštaja za 2021. godinu, pa počinje podnošenje prijava za privredni prestup”, ističu iz APR-a.

Ukoliko se konsolidovani finansijski izveštaj ne dostavi u naznačenom roku pravnom licu preti novčana kazna u visini od 100.000 do tri miliona dinara.

Potpun i računski tačan konsolidovani godišnji finansijski izveštaj upisuje se u Registar finansijskih izveštaja i javno objavlјuje kao ispravan na internet stranici Agencije, zajedno sa potvrdom o javnom objavlјivanju, podatkom o broju zaposlenih na nivou ekonomske celine i spiskom pravnih lica obuhvaćenih konsolidacijom.

APR
Foto: APR

U slučaju da dostavlјeni zahtev ima manjkavosti, obaveštenje o utvrđenim nedostacima, takođe se objavlјuje na internet stranici APR-a i istog dana se obvezniku dostavlјa informacija o tome na e-mail adresu.

Utvrđene nedostatke obveznik treba da otkloni najkasnije u roku od 30 dana od dana objavlјivanja obaveštenja. U suprotnom, KGFI neće biti upisan u Registar i javno objavlјen kao potpun i računski tačan.

Način dostavlјanja

Konsolidovani godišnji finansijski izveštaj se dostavlјa preko posebnog informacionog sistema Agencije (PIS FI Agencije), odabirom odgovarajućeg zahteva, u elektronskom obliku, potpisanog kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika.

Uz obrasce u APR se dostavlja i odluka o usvajanju konsolidovanog godišnjeg finansijskog izveštaja, revizorski izveštaj i konsolidovani godišnji izveštaj o poslovanju. Svi dokumenti moraju imati kvalifikovani elektronski potpis zakonskog zastupnika.

Izveštaji koji nisu potpisani na adekvatan način od strane punomoćnika ili knjigovođe vraćaju se obvezniku elektronskim putem radi potpisivanja.

Pretraga objavljenih finansijskih izveštaja može se vršiti po matičnom broju, poreskom identifikacionom broju (PIB) ili po nazivu pravnog lica, odnosno preduzetnika.

Forma konsolidovanog finansijskog izveštaja

Konsolidovani godišnji finansijski izveštaj sastavlјa se na isti datum bilansa kao i redovni godišnji finansijski izveštaj matičnog pravnog lica. Prilikom dostavljanja izveštaja trebalo bi voditi računa o sledećim obrascima:

-Konsolidovanom bilansu stanja

-Konsolidovanom bilansu uspeha

-Konsolidovanom izveštaju o ostalom rezultatu

-Konsolidovanom izveštaju o tokovima gotovine

-Konsolidovanom izveštaju o promenama na kapitalu

-Napomenama uz konsolidovani godišnji finansijski izveštaj (u formi teksta)

 • SNEZANA

  20.4.2022 #1 Author

  Pravila se postovati moraju.

  Odgovori

 • GOCA BG

  20.4.2022 #2 Author

  To samo kod nas moze da neko kasni sa zavrsnim…i treba kazne da postoje.

  Odgovori

 • LUKA

  20.4.2022 #3 Author

  Zato treba rokove postovati

  Odgovori

 • TINA

  20.4.2022 #4 Author

  U redu je da postoji neki tok

  Odgovori

 • SANJA

  21.4.2022 #5 Author

  Ovo mora da se sprovede,nema vise bune,to je vec krenulo

  Odgovori

 • MARE

  25.4.2022 #6 Author

  I sta sa onima koji zakasne?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...