ISTORIJSKI EKONOMSKI PAD EVROZONE Najgori od Drugog svetskog rata, oporavak nesiguran

EUIzdvajamoVesti

25.10.2020 14:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

ISTORIJSKI EKONOMSKI PAD  EVROZONE Najgori od Drugog svetskog rata, oporavak nesiguran ISTORIJSKI EKONOMSKI PAD  EVROZONE Najgori od Drugog svetskog rata, oporavak nesiguran
Evropska unija, a prvenstveno 19 zemalja Evrozone, u 2020. godini beleže najveći ekonomski pad od Drugog svetskog rata. Kao posedica krize izazvane pandemijom Covid-19,... ISTORIJSKI EKONOMSKI PAD  EVROZONE Najgori od Drugog svetskog rata, oporavak nesiguran

Evropska unija, a prvenstveno 19 zemalja Evrozone, u 2020. godini beleže najveći ekonomski pad od Drugog svetskog rata. Kao posedica krize izazvane pandemijom Covid-19, zemlje koje koriste zajedničku valutu evro, u drugom kvartalu 2020. godine zabeležile su pad BDP za 14,7 procenata u odnosu na isti period 2019. godine, objavila je Evropska agencija za statistiku, Eurostat.

U istom periodu, pad BDP na nivou cele EU iznosi 13,9 procenata. Pad BDP u Evrozoni prate i pad potrošnje u domaćinstvima, smanjenje izvoza, kao i povećanje broja nezaposlenih, prenosi Tanjug. Eurostat navodi da je u drugom kvartalu 2020. godine zabeležen ”najoštriji pad” BDP i broja zaposlenih od početka sezosnkog merenja 1995. godine.

Broj zaposlenih se u odnosu na početak 2020. godine godine smanjio za 2,9 procenata u Evrozoni, dok su se izdaci za potrošnju domaćinstava smanjili za 12,4 procenta, a izvoz je opao za 18,8 procenata. Predviđanja Evropske komisije su da će se BDP Evrozone u 2020. godini smanjiti za 8,7 procenata, a porasti za 6,1 odsto u 2021. godini.

Značajan ekonomski pad u 2020. godini očekivan je za Francusku, Italiju i Španiju, dok se manji predviđa za Nemačku, Holandiju i Poljsku. Kada je reč o tržištu rada, u EK navode da se značajno manji broj radnih sati tokom trajanja pandemije nije pretvorio u veliki broj nezaposlenih u EU. ”Povećanje broja nezaposlenih je, za sada, relativno mali u odnosu na snažni pad ekonomskih aktivnosti, što razlikuje EU od ostatka sveta,” naglašeno je u Briselu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...