Domaće IT tržište vredi 836 miliona evra

IT sektor može da pomogne ostalima u standardizaciji proizvodnje

SrbijaVesti

31.1.2023 08:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

IT sektor može da pomogne ostalima u standardizaciji proizvodnje IT sektor može da pomogne ostalima u standardizaciji proizvodnje
U Srbiji ima više od 3.700 IT kompanija koje zapošljavaju 44.000 programera, a za razvoj sektora neophodni su kadrovi ne samo u kompanijama, nego... IT sektor može da pomogne ostalima u standardizaciji proizvodnje

U Srbiji ima više od 3.700 IT kompanija koje zapošljavaju 44.000 programera, a za razvoj sektora neophodni su kadrovi ne samo u kompanijama, nego i u obrazovnim institucijama.

IT kompanije traže da država omogući takozvane strukovne doktorate, kao što je doktor poslovne administracije, rečeno je na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS), a objavio RTS.

Domaći IT stručnjaci smatraju da su lakši pristup novim tržištima, ukidanje ograničenja u poslovanju i brži transfer znanja i tehnologija najveće prednosti ulaska u Evropsku uniju, kao i da IT može značajno da pomogne ostalim sektorima naše privrede.

„Najveća zamerka netehnološkim kompanijama, kada iz proizvodnog sektora domaće firme ulaze u lanac dobavljača, je standardizacija proizvodnje i strukturiranje upravljačkog procesa. Tu IT kompanije mogu puno da doprinesu i puno da pomognu“, rekla je za RTS Jelena Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Izvor: ICT In Serbia At a Glance 2022

Miloš Bošnjak iz IIB upozorio je da standardi proizvodnje ne smeju da budu forma, ali da nažalost to često jesu.

„Mi sad štancujemo zakone, štancujemo regulativu, to sve pokušavamo da stignemo i to je u redu, ali privreda kasni, način razmišljanja“, ocenio je Bošnjak.

Kada je reč o nedostatku kadra, iz IT sektora stiže predlog da država omogući takozvane strukovne doktorate – a da jedan od njih bude doktor poslovne administracije.

„To bi omogućilo kompanijama da sutradan svoje zaposlene pošalju da strukturno doktoriraju i tako budu konkurentniji na evropskom tržištu u odnosu na druge kompanije koji nemaju za zaposlene doktore u IT-u“, rekao je Srećko Miodragović iz kompanije Comtrade.

Na skupu u PKS rečeno je da naše IT tržište vredi 836 miliona evra, dok je godišnji izvoz IT usluga i proizvoda tri puta veći, a godinama se u tom sektoru beleži dvocifren rast.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...