razmotriti azijsko tržište

Više od 90 odsto izvoza IT sektora iz Srbije ide u Evropu i SAD

InovacijePoslovanjeSrbijaVesti

28.1.2023 18:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 21

Više od 90 odsto izvoza IT sektora iz Srbije ide u Evropu i SAD Više od 90 odsto izvoza IT sektora iz Srbije ide u Evropu i SAD
Direktor Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Bjelotomić izjavio je u subotu da više od 90 odsto izvoza IT sektora iz Srbije ide u Evropu i... Više od 90 odsto izvoza IT sektora iz Srbije ide u Evropu i SAD

Direktor Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Bjelotomić izjavio je u subotu da više od 90 odsto izvoza IT sektora iz Srbije ide u Evropu i Sjedinjene Američke Države i istakao da bi trebalo razmotriti azijsko tržište.

Bjelotomić je za agenciju Beta, na konferenciji „Kako uspeti u Aziji iz Srbije“ u Beogradu, naveo da je izvoz IT sektora iz Srbije u 2022. godini iznosio 2,5 milijardi dolara, a da je samo 15 miliona od toga bilo na tržišta Jugoistočne Azije i Japana, iako su oni veoma napredni po korišćenju IT tehnologija.

Dodao je da kada se priča o diverzifikaciji izvoza srpskih startapa i kompanija iz te oblasti, treba upravo razmotriti nastup na tržištima Jugoistočne Azije i Japana.

„Ono što je već negde pravilo, kada se ide u Aziju, Singapur je prva stanica koja omogućava da se lakše uđe na azijsko tržište, pa smo danas veoma zadovoljni što nam se pridružuju kolege iz ‘Enterprise Singapore’ državne agencije koja upravo omogućava kompanijama da lakše dođu do Singapura i singapurskim kompanijama da dođu u kontakt sa onima sa drugih tržišta“, rekao je Bjelotomić.

Naveo je da Digitalna Srbija, zajedno sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA) upravo sprovodi akceleratorski program „Nindža“ za pripremu domaćih startap kompanija za izlazak na azijsko tržište.

Direktor Afričko-azijske investiciono konsultantske kuće (AAIC) Šigeru Handa naveo u svom obraćanju na konferenciji da Singapur, Indija, Pakistan, Filipini i Hong Kong mogu biti neke od zemalja za lakši ulaz na tržište, jer je engleski jedan od službenih jezika u tim zemljama.

„Kada pogledamo BDP, iako u Aziji živi 50 odsto svetske populacije, azijski BDP čini 30 odsto globalnog, tako da postoji veliki potencijal za dodatni rast. Azija je u poslednjih pet godina imala najveći rast BDP-a. Iako je daleko, postoji veliki potencijal u Aziji“, rekao je Handa.

On je izrazio nadu da će domaći startapi, uz evropsko i američko, razmotriti opciju izlaska na azijsko tržište, iako je, prema njegovim rečima, uvek izazov izaći na neko novo tržište.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović kazala je da inovacije mogu doprineti razvoju novih tržišta i diverzifikaciji privrednih delatnosti, ističući da su one neophodne za rast i razvoj privrede, ali i celokupnog društva.

Prema njenim rečima, komercijalizacija i internacionalizacija domaćih inovativnih rešenja, takođe su od ogromnog značaja za razvoj domaće privrede, posebno ako se govori o Srbiji kao jednoj relativno maloj zemlji.

„Sa jedne strane mali naučni ekosistem koji moramo da koncentrišemo, ali ima veliki potencijal, ali i jedno manje tržište poređenju sa ogromnim i značajnim tržištem Azije. Mislim da ovu priliku zaista treba da iskoristimo na obostranu korist i da pomognemo Srbiji da se dalje razvija“, kazala je Begović.

 • Tanas

  28.1.2023 #1 Author

  A ostalih 10% radi u Srbiji od kuće….za inostranstvo.

  Odgovori

 • GOCA BG

  28.1.2023 #4 Author

  Idu u zemlje koje najbolje placaju sto je normalno…

  Odgovori

 • VANJA

  29.1.2023 #6 Author

  Dobre je njima i ovde kad vec mogu da rade za inostranstvo iz svoje zemlje!

  Odgovori

 • MARKO7

  29.1.2023 #7 Author

  Nema novca za IT u Srbiji

  Odgovori

 • MAŠA

  29.1.2023 #8 Author

  I u Srbiji su dobro placeni a tek tamo…

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  29.1.2023 #9 Author

  IT dobro plaćen kako god i gde god.

  Odgovori

 • Lelica

  29.1.2023 #10 Author

  IT sektor je trenutno jedan od placenijih.

  Odgovori

 • Moon

  29.1.2023 #11 Author

  Idu tamo gde ce moci da naplate svoje znanje

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  29.1.2023 #12 Author

  Odlican posao ali kod malo placen

  Odgovori

 • VILENJAK

  29.1.2023 #13 Author

  Zato što su tako plaćeni.

  Odgovori

 • COKA

  29.1.2023 #14 Author

  Definitivno najbolje plate su u IT sektoru, pa cak i kod nas su odlicno placeni, a sigurno su preko jos bolji uslovi rada

  Odgovori

 • Ika

  29.1.2023 #15 Author

  Naravno, dobri strucnjaci diktiraju angazovanje

  Odgovori

 • Boba3

  29.1.2023 #16 Author

  Super, znaci da se dobro radi

  Odgovori

 • MARA

  29.1.2023 #17 Author

  Ne idu svi, dosta njih odavde radi za inostrane kompanije…

  Odgovori

 • NATI29

  29.1.2023 #18 Author

  Trenutno najtrazenija profesija

  Odgovori

 • ZVE84

  29.1.2023 #19 Author

  IT – najtraženija i najplaćenija profesija i kod nas i u svetu… Pitanje je standarda…

  Odgovori

 • Emilija

  30.1.2023 #20 Author

  Najplaceniji posao trenutno

  Odgovori

 • Emilija

  30.1.2023 #21 Author

  Najplacenije zanimanje

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...