sicilija i sardinija prelaze na uzgajanje egzotičnog umesto mediteranskog voća i povrća

Italija beleži gubitak veći od 14 milijardi evra u poljoprivredi zbog loše klime

AgrobiznisBiznisSvetVesti

16.10.2021 15:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Italija beleži gubitak veći od 14 milijardi evra u poljoprivredi zbog loše klime Italija beleži gubitak veći od 14 milijardi evra u poljoprivredi zbog loše klime
Zbog klimatskih promena proizvodnja meda u Italiji je u ovoj godini, u odnosu na prošlu, opala za 95 odsto, a u nekim severnim pokrajinama... Italija beleži gubitak veći od 14 milijardi evra u poljoprivredi zbog loše klime

Zbog klimatskih promena proizvodnja meda u Italiji je u ovoj godini, u odnosu na prošlu, opala za 95 odsto, a u nekim severnim pokrajinama maslinovog ulja je proizvedeno čak 80 odsto manje

Kao posledica klimatskih promena opala je i proizvodnja vina najviše u regiji Toskana, gde je ove godine proizvedeno 25 odsto manje nego prošle godine, prenosi Tanjug pozivajući se na pisanje italijanskog lista Il Fatto Quotidiano, povodom svetskog dana hrane.

Zbog toga što su zimske temperature prošle godine kalendarski kasnile, u regiji Lazio uništeno je 70 odsto proizvodnje lešnika. Istovremeno zbog visokih letnjih temperatura paradajz je minulog leta prevremeno sazreo, te nije bilo moguće sakupiti sav rod iz tehničkih razloga, pa je oko 20 odsto propalo.

Slično je i sa drugim poljoprivrednim kulturama kao što je pirinač, čiji je rod bio 10 odsto niži u odnosu na predhodnu godinu. Italija proizvodi polovinu od ukupnih potreba Evrope. Zbog klimatskih promena drastično je opao i rod voća, pre svega krušaka, breskvi i kajsija.

Ove klimatske promene i njihov uticaj na propljoprivrednu proizvodnju Italiju je koštao, u protekloj deceniji, više od 14 milijardi evra.

Zbog geografskog položaja Italije, klimatske promene su za 20 odsto brže ili više izražene nego drugde, tvrdi predsednica italijanskog ogranka Svetske fondacije za prirodu (WWF), Eva Alesi.

Jedna od posledica je da poljoprivrednici u južnim pokrajinama, na Sicilji i Sardiniji na primer, umesto mediteranskih počinju da uzgajaju egzotično voće i povrće.

  • Anna

    17.10.2021 #1 Author

    Možda će to biti dobro za nas- cene egzotičnog voća će biti povoljnije pa će nova generacija klinaca jesti knedle sa mangom i pitajom umesto knedli sa šljivama. 😁

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...